Dubravka Šuica: Referendum nepotreban, a BiH treba vratiti na europski put

eu kina, bezvizni režim, BIH, eu, BIH, Politika, emigranti, BIH, europa, Europska unija, županije, Grude, Sovići, škola, europa, Dubravka Šuica, BIH, Dubravka Šuica, Referendum RS, referendum, Dubravka Šuica, BIH
Dubravka Šuica, predsjednica hrvatske delegacije Europske pučke stranke i potpredsjednica delegacije Europskog parlamenta za odnose s BiH pomno prati stanje u toj zemlji, a nakon održavanja referenduma je izjavila:

„Smatram da je ovaj referendum bio nepotreban i neustavan te da negativna retorika nikome ne ide u korist. Referendum koji je organizirala RS samo je jedan od pokazatelja neriješenih odnosa. Iako to nije referendum za odvajanje, ukazuje na činjenicu da su nacionalni odnosi u lošem stanju i da i ovoga puta služe za podgrijavanje tenzija u predizborne svrhe, imajući na umu da će se lokalni izbori u BiH održati početkom listopada".

„Uzimajući u obzir situaciju u Europi, smatram da nikome nije u interesu nestabilna BiH, te stoga naša politika i politika EU moraju biti odlučnije. U EU će se morati pokrenuti razgovori o post-daytonskom uređenju Bosne i Hercegovine ako se želi izbjeći eskalacija stanja u zemlji. Hrvatska, kao punopravna članica EU neće i ne može mirno promatrati stanje u BiH, a posebno zbog činjenice da Hrvati u BiH nemaju jednakopravan položaj. Stoga ćemo se maksimalno založiti da Hrvati budu konstitutivni narod jednako kao i ostala dva naroda i to bi trebao biti uvjet za ulazak u EU. Podsjetila bih da je upravo za vrijeme predsjedanja hrvatskog člana Predsjedništva Dragana Čovića Bosna i Hercegovina predala svoj zahtjev za članstvo. Stoga i ovom prigodom pozivam međunarodnu zajednicu, visoku predstavnicu Federicu Mogherini i europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna i visokog predstavnika za Bih Valentina Inzka da se maksimalno angažiraju i pomognu smiriti tenzije i vratiti BiH na pravi, europski put", zaključila je Dubravka Šuica.

Vijeće za opće poslove EU 20. rujna 2016. prihvatilo zahtjev BiH za kandidaturu za članstvo u EU. Ovi pozitivni signali sa zadnjeg sastanka Vijeća EU ozbiljna su prekretnica na europskom putu Bosne i Hercegovine. Počinje složeni proces pregovora s Europskom komisijom, odnosno ispunjavanje zahtjevnog upitnika, čime će institucije BiH imati priliku pokazati svoju usmjerenost prema europskim integracijama. Za očekivati je da će od 35 pregovaračkih poglavlja najteže biti ono o pravosuđu, u sklopu kojeg će se naći i položaj Hrvata u BiH.