Udruge domovinskog rata: Drži se svoga i u gori vuka

Polazeći od činjenice da se okrugli stol održava u Bošnjačkom institutu kojim predsjedava Zlatko Lagumdžija, a koji okuplja ugledne Bošnjake kao što su Bakir Izetbegović, Sulejman Tihić, Haris Silajdžić, reis Cerić, te počasne članove Instituta kao što su Stjepan Mesić i Milan Kučan i drugi, i da u takvom Institutu bošnjački intelektualci zajednički promišljaju strategiju razvoja i sigurnosti Bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini. Ali nam nikako nije jasna uloga Hrvatskog narodnog vijeća.

Tolika količina neprijateljstva prema Hrvatima Herceg Bosne, HDZ-u BiH, HDZ- u 1990, i HVO-u uistinu zabrinjava. Zanimljiva je njihova potreba da blate i vrijeđaju sve što nije bilo u Armiji BiH, što nije prihvatilo zlatne ljiljane kao svoj grb, i sve one koji ne promišljaju politički kao HNV.

Nas branitelje Hrvatskog vijeća obrane veoma je zainteresiralo tko su ti ljudi okupljeni oko Hrvatskog narodnog vijeća (HNV), koji su najodaniji saveznik bošnjačkoj politici i narodu, a na štetu interesa vlastitog naroda. Zanimljivo je da tamo gdje djeluje HNV Hrvati ne mogu izabrati nijednog vijećnika u tim općinama, a posebice u općinama u Sarajevu, a o višim razinama da i ne govorimo.

Svjedoci smo da je status Hrvata na tim prostorima podanički, bez ikakvih kolektivnih prava, konstantno se iseljavaju zbog političkih pritisaka i besperspektivnosti samo zato što su Hrvati. Na javnim funkcijama gotovo da ih i nema, hrvatski jezik i kultura hrvatskog naroda je pod mimikrijom, i odvija se uglavnom u zatvorenim prostorima kao što su crkve i prostorije Napretka.

Hrvatima ništa nije zakonom zagarantirano na tim prostorima, nego izravno ovise o milosti bošnjačkih vlastodržaca, nešto slično kao u otomansko vrijeme. Postavlja se pitanje zbog čega prema nama koji smo spriječili da takva sudbina zatekne i Hrvate na prostorima gdje su bili većina, i koji su se uspjeli obraniti u Domovinskom ratu, tolika mržnja i neprijateljstvo iz HNV-a. Zar su privilegije dr. Ive Komšića, dr. Slave Kukića, laskave književne nagrade Ivanu Lovrenoviću, Mili Stojiću, Miljenku Jergoviću, ili dekorativne funkcije Ivici Šariću, Ivanu Brigiću ili Karlu Filipoviću, nešto toliko veliko da ste spremni rušiti opći interes hrvatskog naroda u BiH.

Zar u ovih šesnaest godina niste vidjeli da su u županijama sa bošnjačkom većinom uvijek premijeri Bošnjaci, pa čak i iz SDP-a, i da su načelnici i gradonačelnici u pravilu uvijek Bošnjaci, a da se u tim županijama i gradovima Hrvati postavljaju kao alibi za međunarodnu zajednicu. Kada ćete shvatiti da smo mi Hrvati zahvaljujući dr. Tuđmanu, HVO-u, i Hrvatskoj zajednici Herceg Bosni izišli iz Egipta i nemamo namjeru tamo se vratiti.

Nadamo se da niste toliko zaslijepljeni da ne vidite da vas koriste za svoje interese i da vaša pozicija ne može garantirati Hrvatima u BiH jednakopravnost i sigurnost. Za razliku od vas mi se borimo za teritorijalnu i institucionalnu jednakopravnost, tj. reciprocitet političkih odnosa i utjecaja unutar tri naroda u BiH.

Vrijeme starih odnosa i nostalgičnih uspomena je daleko iza nas, ovo je novo vrijeme koje zahtijeva nove dogovore na temelju interesa sva tri naroda. Pametnije bi vam bilo da organizirate okrugli stol sa legalnim i legitimnim političkim predstavnicima hrvatskog naroda u BiH, i osmislite realna rješenja koja bi bila na dobrobit svih Hrvata na cijelom području BiH. Vi se zalažete za institucionalnu ravnopravnost hrvatskog naroda u dvoentitetskoj BiH, a mi Hrvati iz Herceg Bosne zalažemo se za teritorijalnu i institucionalnu jednakopravnost s druga dva naroda. Ako je vaša organizacija uistinu hrvatska i neovisna, tj. nije u funkciji tuđih interesa, ne vidimo u čemu je problem.

Mi branitelji Hrvatskog vijeća obrane bez ikakve zle namjere vam poručujemo starom hrvatskom poslovicom „Drž se svoga i u gori vuka", i imat ćemo ono potrebno hrvatsko zajedništvo koje će se izboriti za jednakopravnost, suverenost i konstitutivnost hrvatskog naroda u BiH-stoji u priopćenju za javnost koordinacije udruga domovinskog rata.