FOTO/VIDEO  Dramatično u Brčkom: Nasip na Vučilovcu popušta, autobusi spremni za evakuaciju!

poplave
-Borimo se, u ovome trenutku smo se ekipirali, postoji dovoljan broj ljudi, dobrovoljaca i mještana Vučilovca koji džipovima prevoze vreće sa pijeskom do kritičnih točaka gdje je nasip popustio. Rade se zečiji nasipi i za sada se nosimo sa situacijom- kazao je Domić za press službu Vlade u Brčkom.

Prema njegovim riječima trenutno je povoljna informacija da je vodostaj u Bosanskom Šamcu stao.

-Kada ovaj val prođe možemo da predahnemo- kazao je Domić.

Situaciji otežava problem prometne komunikacije. Uzvodno se voda povlači, dok je nizvodno predio Krepšića, Gorica te Gornjeg i Donjeg Vukšića kritično.

Međutim, reporterska ekipa portala „otisak.ba" nije uspijela da se probije do nasipa u Vučilovcu obzirom da je Sava poplavila prilaz.

U Goricama smo zatekli oko stotinjak građana koji su se dobrovoljno prijavili da sudjeluju u spašavanju nasipa u Vučilovcu.

Policija Brčko Distrikta je zaustavila promet u Goricama, a dva autobusa su spremna za evakuaciju građana iz ugroženih područja.

U nedostatku građevinskih lopata dobrovoljci su došli i sa lopatama za čišćenje snijega. Obzirom da je težak pristup Vučilovcu, dobrovoljci su sačekali kamion koji ih je prevezao do nasipa.