Dragan Čović: SDA pokušava da nas odvede što dalje od ravnopravnosti

Dragan Čović
...za implementaciju mira (PIC) trebalo organizirati oko toga da li će neka općina, županija/kanton ili entitet imati svoj dan i obilježavati ga, te da je pretjerano sazivati sjednicu PIC-a na kojoj će se izjasniti o tome što neko želi da odredi dan kojeg će slaviti.

"Svaka općina ima svoj dan kojeg obilježava i do njega je došla kroz svoje institucije. Zato ne vidim razlog zašto bi neko osporavao i Republici Srpskoj u vezi sa Danom Republike, iako odluke Ustavnog suda BiH treba poštovati", rekao je Dragan Čović za "Glas Srpske".

Prema njegovim riječima, ako se PIC i sastane, onda bi morao i nekoliko drugih tema staviti na dnevni red, jer bi bilo neprimjereno da „opet tim fingiranjem političkog Sarajeva vrši pritisak kada to odgovara političkom Sarajevu", prenijela je Srna

Čović je dodao da je ključ svega ipak odluka Ustavnog suda BiH, te bez obzira kako je donesena i na koji način se glasovalo, o njoj se ne raspravlja, nego je treba provesti.

"Ali, to ni na koji način ne umanjuje mogućnost da se Republika Srpska izjašnjava o svim pitanjima od interesa za RS. Sada je samo pitanje vještine kako definirati pitanje o kojem se želi čuti stav većine građana Republike Srpske. Mislim da za to postoji više modaliteta", kazao je Čović.

On je izrazio nadu da će Republika Srpska u skladu sa zaključcima Narodne skupštine znati na pravi način sve definirati tako da se na bilo koji način ne osporava odluka Ustavnog suda BiH, a da je sve drugo stvar demokratskog načela.

Govoreći o krizi među strankama u Federacije BiH, Čović je rekao da je nepovjerenje između predstavnika Bošnjaka i Hrvata evidentno i da postoji već duže vrijeme.

"Čini mi se da SDA već dugo sve nas vodi u krivom smjeru i da nas na taj način pokušava da prisiljava kao partnere u vlasti da prihvatimo apsolutno neprihvatljive stavove jer nas odvode daleko od ravnopravnosti", rekao je on.

Čović je dodao da on i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik imaju odnos dvojice prijatelja koji se razumiju u vezi sa mnogim stvarima iz realnog života, a da je politika druga stvar u kojoj svako ima svoj interes i da je tu logično da nekad ne misle isto.

"Ali, naši odnosi su više nego dobri i kamo sreće da sa većinom drugih kolega imam takav odnos" zaključio je Dragan Čović, prenosi Srna