Dragan Čović: Federalizacija BiH, pa ulazak u EU

Dragan Čović
Iz reda utemeljitelja HDZ-a BiH okupljenima se obratio predsjednik vlade Županije Zapadno-hercegovačke Zdenko Ćosić. On je posjetio kako je bilo u početku stvaranja stranke i kako je tijekom teškog razdoblja Domovinskog rata i poraća HDZ BiH bio i ostao jamac opstojnosti Hrvata u BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Među mnogobrojnim uzvanicima bilo je i izaslanstvo HDZ-a Hrvatske na čelu s predsjednikom Tomislavom Karamarkom koji se obratio okupljenima istaknuvši kako će se nastaviti zauzimati za jednakopravnost Hrvata, što će biti i uvjet da Hrvatska podupre ulazak Bosne i Hercegovine u EU. Također, Karamarko je naveo da njegova posjeta stožernoj hrvatskoj stranci dolazi kao najvećoj, sestrinskoj stranci, te apelirao na većem stupnju jedinstva hrvatskog političkog korpusa.

Domaćin ove svečanosti, predsjednik HDZ- BiH prof. dr. Dragan Čović izrazio je zadovoljstvo porukama njemačke kancelarke da BiH do 2018. podnese zahtjev za članstvo u EU.

"Vrlo je jasan stav HDZ-a i njegovih dužnosnika u izvršnoj vlasti. I Predsjedatelj Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda koji je sudjelovao u razgovorima u Berlinu ima ispred sebe vrlo jasan projekt koji nazivamo "Naš odgovor", a sastoji se od sedam načela kako vidimo uređenje i budućnost BiH. Druga točka, nakon federalizacije BiH kojom će se rješiti hrvatsko pitanje o jednakopravnosti jeste upravo kandidacijski status BiH u EU u četverogodišnjem mandatu. Ja sam duboko uvjeren da to moramo uraditi i priključiti se zajednici zemalja koje imaju slične težnje. U suprotnom, mi smo na pogrešnom putu. Uvjeren sam da će HDZ BiH s partnerskim strankama koje imaju sličan ili identičan program unutar HNS-a BiH nametnuti ovo pitanje kao vitalno za sve nas jer ja ne vidim druge budućnosti od euroatlantskog puta." rekao je dr. Čović.

HMS