Dragan Čović: Danas jedino Hrvati drže na okupu BiH, neće nas otjerati iz naše domovine

Dragan Čović, HNS, HDZ BiH, Hrvati u BIH
... je potrebno da se uz suradnju i pomoć Republike Hrvatske izjednače prava branitelja s pravima u susjednoj nam Hrvatskoj, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Čović je govorio na svečanom mimohodu ratnih vojnih postrojbi HVO-a i HV-e kojim je jučer, 26.srpnja, započelo obilježavanje 19. obljetnice " Dana pobjede i sjećanja" i 4. obljetnice otvaranja sakralno memorijalnog centra sv. Juraj u Rujanima kod Livna.

- Sve što su branitelji učinili u Domovinskom ratu, dali su nama prigodu da danas možemo s ovog mjesta reći da nas neće otjerati, ostat ćemo ovdje živjeti jer ovo je naša domovina i nećemo dugo čekati, jer hrvatski narod će biti potpuno jednak i institucionalno i teritorijalno s druga dva naroda u Bosni i Hercegovini, rekao je kandidat za člana predsjedništva i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović i dodao „neka nam ovo sveto mjesto bude mjesto zavjeta na kojem ćemo se redovno okupljati".

Uzoriti kardinal Vinko Puljić u svojoj propovijedi je naglasio da "smo se na ovom mjestu okupili čuvati sjećanje koje ćemo prenositi na mlade generacije, jer ovo je mjesto borbe za slobodu".

- Spomen na ljude koji su se borili, branili i ginuli nema cijene i tu žrtvu treba čuvati i cijeniti, kazao je kardinal Puljić.

U svečanom mimohodu u izaslanstvu HDZ-a i HNS-a koje je predvodio predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH i kandidat za člana predsjedništva dr. Dragan Čović bili su i Borjana Krišto, dopredsjednica HDZ BiH i predsjednica Kluba Hrvata u Domu naroda BiH, Mate Franjičević, zastupnik u Domu naroda BiH, Stipo Pelivan, predsjednik Skupštine Hercegbosanske županije, Branko Ivković, predsjednik Vlade HB županije, ministri u vladi HBŽ, načelnici općina Livna, Tomislavgrada i Kupresa, te kandidati za liste HDZ BiH za predstojeće opće izbore.

U mimohodu su sudjelovali i istaknuti gosti iz Republike Hrvatske Anto Šošić, dožupan Splitsko-dalmatinske županije, Željko Dilber, član predsjedništva HDZ, Ivan Šuker, zastupnik u Saboru Hrvatske, Milan Kovač predsjednik utemeljenja kluba HDZ dr. Franjo Tuđman i predsjednik odbora za Hrvate u BiH.

U mjestu Rujani, gdje se nalazi Spomen kapelica, 23. travnja 1992. je po prvi put zaustavljen i pobijeđen srpski agresor i razbijen mit o nepobjedivosti Srpske Vojske. S tog područja pripremana je i pokrenuta vojno-redarstvena operacija - Oluja, kojom je konačno potjeran srpski agresor i oslobođena RH.