Dodik i Čović potvrdili partnerstvo- SNSD i HDZ BiH nezaobilzani u formiranju vlasti

dodig čović
... kako nastavljaju dugogodišnju suradnju i partnerstvo, te da će ove dvije stranke, kao pobjedničke unutar hrvatskog i srpskog naroda biti nezaobilzne u vladajućoj koaliciji prije svega na razini BiH, a onda i na razini entiteta i HercegBosnake županije, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Uz Dodika na sastanak održanom u Mostaru bili su visoki dužnosnici SNSD-a Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH, Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, Željka Cvijanović premijerka RS, dok su u izaslanstvu HDZ BiH koje je prevodio Čović bili predsjedatelj Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda, dopredsjednici stranke Marinko Čavara i Borjana Krišto, kao i ministar za raseljene i izbjegle u Vladi RS Davor Čordaš.

Čović je na konferenciji za novinare potvrdio i da se sinoć u Konjicu susreo s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegović te da je njihov sastanak trajao oko sat i pol.
Dvojica čelnika kazali su kako sada očekuje da se na bošnjačkoj političkoj sceni pofilira, kako su rekli politički subjekt koji će s SNSD-om i HDZ BiH činiti vladajuću koaliciju na razini BiH.

-Važno je da imamo isto struktuiranu koaliciju na svim razinama, kazao je Čović te dodao kako je već za utorak i srijedu dogovoren sastanak s Izetbegovićem, kada bi se trebala znati nova vladajuća koalicija u BiH.

Podsjetimo, lider SDA Bakir Izetbegović jučer je izjavio kako uz HDZ BiH partner u Federaciji BiH može biti samo DF Željka Komšića.

Na upit o Izetbegovićevoj izjavi BHRT-u kako bi on u vlasti na razini BiH volio vidjeti Savez za promijene , Čović je kazao kako je taj intervju snimljen ranije prije njegovog jučerašnjeg sastanaka s Izetbegovićem, dodavši kako je s liderom SDA i prije jučerašnjeg sastanka imao na desetke razgovora.

Čović je izrazio uvjerenje kako će se do kraja 11. mjeseca formirati vlast u Republici Srpskoj, kako će do tada biti formirana vladajuća koalicija u županijama s hrvatskom većinom i izabrani delegati u Dom naroda Federalnog parlamenta iz tih županija, te kako vjeruje da će „naši partneri iz Sarajeva to isto učiniti u kantonima s bošnjačkom većinom".

- Tako da ja očekujem da imamo kompaletnu vlast u BiH do Nove godine, kazao je Čović.

Dodik je potvrdio kako će skupštinska većina od 42 zastupnika u republici Srpskoj biti potvrđena na njegovom sutrašnjem sastanaku s čelnicima koalicijskih partnera SNSD-a Markom Pavićem ( DNS) i Petrom Đokićem ( SP) u Zvorniku. Pri tom je nazvao lažima tvrdnje iz Savezza promijene kako ta koalicija ima većinu od 43 ili 44 zastupnika, te da će oni formirati vlast u RS-u.-Te njihove tvrdnje kako oni pregovaraju s nekim prebjezima iz naše koalicije su čista laž, kazao je Dodik.

Rekao je i kako su izaslanstva dviju stranaka postigli dogovor o recipročnoj zastupljenosti u entitetskim vladama; HDZ BiH u Vladi RS, a SNSD-a u Vladi Federacije.

Govoreći o prioritetima HDZ BiH u budućoj vladajućoj koaliciji Čović je rakao kako je to riješevanje presude u predmetu Sejdić- Finci, kroz izmjene Izbornog zakona, na način da se osigura da „nikada više jedan narod drugom ne može birati predstavnike".

- Tu imamo tri četiri modela i uvjeravam vas da ćemo mi brzo nakon formiranja vlasti riješiti to pitanje, kako se ne bi ponovilo i ovo što smo imali na ovim izborima gdje sam ja kao kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva dobio 128.000 glasova, ili tri četvrtine glasova hrvatskih birača, a da onda netko može usmjeriti 60.000 nehrvatskih glasova mom protukandidatu kako bi se Hrvate ponovo majoriziralo.

Čović je kazao kako je u programu HDZ BiH ipitanje federalizacije BiH, rjševanje pitanje mehanizma kordinacije s EU, kako bi se u ovom mandatu, ukolonile glavne prepreke na europskom putu i podnijela aplikacija za članstvo BiH u EU..- Zlagat ćemo se, naravno, i za jačanje gospodarstva i pravne države i o tome imamo suglasnost s partnerima u budućoj vladajućoj koaliciji, kazao je Čović.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao je kako je SNSD-u jedini partner među Hrvatima HDZ BiH, te da će, kao i dosada i u buduće podržati rijšenja koje je predlagao HDZ BiH oko izmjene izbornog zakona i riješenja presude Sejdić- Finci, kako bi se osiguralo da Hrvati mogu izabrati svoje političke predstavnike.
Čović je kazao kako se uskoro namjerava sastati i s Radončićem, Komšićem i Ivanićem. Zamoljen da prokomentira Ivanićevu izjavu da on ne određuje tko je legitimni predstavnik Srba, Čović je kazao kako oni to niti čini niti namjerava činiti.

-Pa nisam ja birao gospodina Dodika i SNSD, ja sam samo poštovao izbor srpskog naroda i građana Reublike Srpske , kazao je Čović.
Na upit Hrvatskog Medijskog Servisa hoće li podržati zahtijev HDZ BiH da toj stranci pripadne mjesto ministra vanjskih poslova Bih, Dodik je odgovorio.

- Imamo i mi pretenzije na to mjesto, ali neće tu biti problema, dogovorit ćemo se./HMS/