Dodik: Hrvatsku teritorijalnu jedinicu trebalo bi činiti ono što je bila Herceg Bosna

Milorad Dodik, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Ivo Josipović, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Zlatko Lagumdžija, sds, SNSD, Milorad Dodik, Mladen Bosić političar, Republika Srpska, Milorad Dodik, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik, Bakir Izetbegović, Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Republika Srpska, otcjepljenje, Milorad Dodik, Željka Cvijanović, izbori, Republika Srpska, Milorad Dodik, Europska unija, jelko kacin , Milorad Dodik predsjednik RS-a, BIH, BIH, vlast, Milorad Dodik predsjednik RS-a, Milorad Dodik, Mladen Bosić političar, BIH, Milorad Dodik, BIH, Republika Srpska, Milorad Dodik političar iz RS-a, Hrvati u BIH, Milorad Dodik predsjednik RS-a, BIH, Republika Srpska, misija oess-a, Milorad Dodik političar iz RS-a, BIH, Hrvati u BIH, Milorad Dodik političar iz RS-a, Republika Srpska, referendum, Referendum RS, Republika Srpska, Milorad Dodik, Referendum RS, referendum, Milorad Dodik, predsjednik RS, Ustavni sud BiH, Milorad Dodik, Pavlović banka, Milorad Dodik predsjednik RS-
... nema ništa protiv formiranja trećeg entiteta, ukoliko on ne zadire ni u kakve teritorijalne i ustavne nadležnosti Srpske.

"Hrvatsku teritorijalnu jedinicu trebalo bi činiti ono što je bila Herceg Bosna i da obuhvati Posavinu i središnju BiH. Netočne su tvrdnje pojedinaca iz Srpske da bi treći entitet zadirao u Daytonski sporazum, upravo zato što su Hrvati tim sporazumom ravnopravno zastupljen narod", istakao je Dodik.

Navodeći kako bi formiranjem tog entiteta BiH imala više mogućnosti dalje egzistirati, Dodik je rekao da ocjena kako bi izdvajanje hrvatske teritorije ugrozilo opstanak BiH predstavlja iracionalan bošnjački pristup, koji dovodi u pitanje svaku ozbiljnu raspravu o budućnosti BiH.

"Bošnjaci su se očigledno okupili kako bi marginalizirali Hrvate, ali bez jednake pozicije Hrvata kao političkog naroda, ne može biti održana priča o multietničkoj zajednici. Sporna je želja Bošnjaka za apsolutnom dominacijom nad Hrvatima i Srbima", istaknuo je Dodik za beogradski list "Danas".

Govoreći o granici između BiH i Crne Gore i pitanju Sutorine, predsjednik Republike Srpske smatra kako bi najprije trebalo utvrditi je li "AVNOJ-evska granica" to o čemu se govori, a ako jeste, onda treba uspostaviti dijalog sa Crnom Gorom i riješiti pitanje granice, dok je međunarodna arbitraža je posljednja instanca.

Navodeći kako bi se radovao da se teritorija Republike Srpske proširi i da preko Sutorine dodirne more, Dodik je ocijenio da se, s obzirom na sve procedure, ulazi u dugoročan, neizvjestan proces koji ne može osigurati suglasnost svih strana.

"Crna Gora se prekomjerno pokušala 'maziti' s rukovodstvom iz Sarajeva, a ono im je priredilo ovu priču i to nakon što su dvije strane u svibnju prošle godine završile razgraničenje i parafirale dokumente, prema kojima primorska prevlaka kod Herceg Novog ostaje u sastavu Crne Gore", naveo je Dodik.

Predsjednik Republike je ocijenio da je očigledno da će konačnu riječ o Sutorini dati međunarodna arbitraža i da on, u ovom trenutku, ne želi prejudicirati kakva će odluka biti.

Dodik je također rekao da Srpska mora biti vidljiva na putu ka EU u skladu sa svojim nadležnostima, na čemu će ustrajati.

"Nećemo prestajati ustrajati na tome, svidjelo se to nekome ili ne", rekao je Dodik, koji dodaje da jeste za to da BiH uđe u EU, ali sa Srpskom.

Dodik je za beogradski list "Danas" negirao da se izjasnio protiv reformi i pristupanja EU, navodeći da je svoju izjavu o podršci koju traži Europa potpisao i predao visokom predstavniku EU Federici Mogherini.

"Dobru ideju EU da se pomogne BiH zloupotrijebili su političari iz Sarajeva ne uvažavajući realnost. Pokušavaju kroz kvalifikacije i diskvalifikacije naći krivca", rekao je Dodik.

On kaže da mu ne smeta da ga kvalificiraju kao "lošeg momka", nego mu je važno zaštititi interese Republike Srpske.

Komentirajući suradnju s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, Dodik je rekao da nema potrebe da surađuju, navodeći kako svatko od njih ima svoje odgovornosti.

"Ivanić pokušava izboriti neke bitke koje su plod njegovog dugog zadržavanja na opozicijskoj strani. Međutim, suradnja predviđena Ustavom nikada neće izostati", rekao je Dodik.

Govoreći o optužbama PDP-a kako želi da Srpsku voditi u izolaciju i azijatske integracije, Dodik je rekao da je put Srpske u EU, ali isto tako i suradnja sa svima s kojima se može surađivati.

Komentirajući izjave visokog funkcionara SDA Bakira Izetbegovića da Srpska ne može bez BiH, EU i kredita Međunarodnog monetarnog fonda, Dodik je rekao da su izjave Izetbegovića uglavnom nakaradne i da Srpska može živjeti bez Federacije BiH, ali ne i obrnuto.

"Mi smo u dramatičnoj šteti, jer se nalazimo u BiH i svi zajedno smo zarobljenici jednog sustava koji ne funcionira i ne daje nikakve rezultate. Takva BiH nikome ne treba", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da su zemlje koje su godinama širile islamizam u BiH u ovoj zemlji dobile bazu za jačanje grupa koje su eskalirale i pretvorile se u moguće islamističke grupe radikalnog karaktera.

On je podsjetio da je Maoča jedno od najpoznatijih mjesta ovakvog tipa, gdje je evidentirano više od 3.500 ljudi sa potencijalnim terorističkim sposobnostima, a 350 državljana BiH već je otišlo ratovati na strani "Islamske države".

"To govori kako na sve to ne možemo spokojno gledati. Nužno je načiniti dobar obavještajni i preventivni sustav kojim bi bile onemogućene bilo kakve aktivnosti motivirane radikalnim islamom", naveo je on.

Komentirajući prosvjede u Novom Pazaru protiv karikatura Muhameda, Dodik je rekao da to nije nešto umirujuće i ne predstavlja značajan doprinos ukupnoj stabilizaciji, ali dodaje da ni promocija antimuslimanskog raspoloženja ne vodi ničemu dobrom.

"To može napraviti samo dodatnu euforiju u mnogim društvima. Više je nego jasno da svi muslimani nisu teroristi. Naprotiv, ima muslimana koji u masovnom broju zaslužuju potpuno poštovanje i sebe i svoje vjere", rekao je Dodik.

Na pitanje je li on "Charlie", Dodik je odgovorio: "Ne, ja sam Milorad Dodik".