Dodijelili povelje Krajišniku, Plavšić i Karadžiću

radovan karadžić, Haški Tribunal, ratni zločin, zločin protiv čovječnosti, Valentin Inzko, ICTY, Republika Srpska, biljana plavšić, Momčilo Krajišnik, radovan karadžić, radovan karadžić, ratko mladić, Haški Tribunal, haški sud
Predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini u utorak su osudili postupke vlasti Republike Srpske kojima se veličaju osobe pravomoćno osuđene za najteže ratne zločine upozoravajući kako je to jasan dokaz da institucije i osobe koje to čine ne dijele vrijednosti demokratske Europe.

Reagirajući na činjenicu da je Narodna skupština Republike Srpske odlučila dodijeliti povelje zahvalnosti Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku koji su svi osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin izjavio je kako je to neprihvatljiva praksa u suvremenom i civiliziranom svijetu.

‘Slavljenjem ratnih zločinaca, vlasti RS su propustile priliku da Republiku Srpsku predstave kao politički zreo, moderan i progresivan entitet za sve konstitutivne narode i građane,' izjavio je Inzko.

Predsjednik parlamenta RS Nedjeljko Čubrilović u ponedjeljak je u povodu obilježavanja 25. obljetnice uspostave ‘skupštine srpskog naroda u BiH' povelju zahvalnosti u Banja Luci uručio Krajišniku osobno dok su povelje za Karadžića i Plavšić primili članovi njihovih obitelji.

Povelje su im dodijeljene kao priznanje za zasluge za stvaranje RS.

Dodjelom priznanja ratnim zločincima, ističe Inzko i Čubrilović i parlament RS ‘sami su sebe pozicionirali izvan opsega europskih i civilizacijskih vrijednosti'. ‘Koliko onda uopće vrijedi potpis ili riječ pojedinca ili (njihove) stranke kada kažu da žele europski put,' upitao je Inzko.

Također je upozorio kako je ovakvo ponašanje protivno i odredbama Daytonskog sporazuma koje obvezuju na promoviranje mira, tolerancije i pomirenja.

Delegacija Europske unije u BiH reagirala je izjavom u kojoj se ističe kako se opredjeljenje za europske vrijednosti dokazuje djelima a ne riječima.

‘Postupci vlasti RS-a su uvredljivi i neprihvatljivi. Slaviti djela osuđenih ratnih zločinaca jasno pokazuje da nije u interesu svih političara u ovoj zemlji trajno pomirenje i miran suživot, koji su ključni za budućnost stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine koja štiti prava svih građana', stajalište je delegacije EU u BiH.

I veposlanstvo SAD u BiH reagiralo je izjavom u kojoj se ističu riječi predsjednika Baracka Obame da agresivni nacionalizam i sirovi populizam nikome ne mogu donijeti sigurnost.

Hina