Da se ne zaboravi: 18. rujana 1991. dan kada su hrvatski dragovoljci stali u obranu BiH

Postojavanje postrojba HVO-a.
... i dana kada su se hrvatski dragovoljci iz Bosne i Herecegovine digli u obranu BiH i svojom hrabrošću i žrtvom uspjeli sačuvati njezinu neovisnost i teritorijalnu cjelovitost.

18. rujna 1991. zasigurno će ostat vječno u sjećanju svih onih koji su se tada hrabro ustali i organizirali obranu kako bi pružil otpor neprijateljskoj agresiji.

18. rujna 1991. dan je kada je uslijedila izravna okupacija doline Neretve, od strane takozvane Jugoslavenske narodne armije i srpsko-crnogorskih dobrovoljaca, proizišla iz dogovora Muhameda Filipovića i Radovana Karadžića.

18. rujna 1991. godine predstavnici hrvatskog naroda u BiH uvidjeli su kako moraju početi s organiziranjem svojih oružanih snaga koje će biti sastavljene od redova dragovoljaca Domovinskog rata, i koji će nakon utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (18. studenog 1991.), Referenduma o neovisnosti BiH (1. ožujka 1992.) i priznanja Bosne i Hercegovine (06. travnja 1992.), 08. travnja 1992. početi djelovati kroz Hrvatsko vijeće obrane, kao jedinu organiziranu političku i vojnu snagu u BiH.

HERCEGOVINA.info