Čestitka u povodu 22. obljetnice od utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne

, kao političko-obrambena zajednica hrvatskog naroda u BiH, koja je imala za cilj zaštititi hrvatski narod u Bosni i Hercegovini od velikosrpske agresije i ostanka u krnjoj Jugoslaviji. Danas, 22 godine nakon utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, evidentno je kako je tog dana probuđena nacionalna svijest i nacionalno pravo hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, i upravo je taj dan najvažniji datum u novijoj povijesti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna je bila jamac prava hrvatskog naroda na Bosnu i Hercegovinu, suverenost i jednakopravnost u Bosni i Hercegovini, i kao takva se našla na udaru međunarodnih i unutarnjih silnica koje nisu željele Bosnu i Hercegovinu kao državu tri jednakopravna, konstitutivna i suverena naroda.

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna okupljala je predstavnike hrvatskog naroda iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i uvijek se zalagala za suverenost i konstitutivnost sva tri naroda u međunarodno priznatoj BiH, ali je, kao politički predstavnik najmalobrojnijeg naroda, uvijek odbacivala svaki građanski model po načelu „jedan građanin-jedan glas", a konstantno se, prema međunarodnom pravu višenacionalnih država, poput Švicarske, Belgije ili Velike Britanije, zalagala za federalno uređenje Bosne i Hercegovine, gdje bi se uzele u obzir povijesne, etničke, gospodarske, demografske, kulturološke i religijske značajke svakog od triju konstitutivnih naroda, koje bi vodile do jednakopravnog unutarnjeg ustrojstva Bosne i Hercegovine. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna je u Washingtonski i Daytonski mirovni sporazum unijela obranjeni teritorij koji je, uz ogromne žrtve, obranio HVO u Domovinskom ratu, kao svoj nacionalni doprinos obrani i cjelovitosti Bosne i Hercegovine.

Daytonski mirovni sporazum je okvirni mirovni sporazum koji je definirao cjelovitost Bosne i Hercegovine, ali nije pravedan po svom unutarnjem ustrojstvu, i kao takav je neodrživ, i vrijeme koje je pred nama zahtijevat će novo i drukčije uređenje Federacije BiH i Bosne i Hercegovine gdje će političko i pregovaračko polazište za hrvatski narod opet biti teritorij koji je politički i vojno organizirala, i obranila Hrvatska zajednica Herceg-Bosna.

Čestitamo 22. obljetnicu Hrvatske zajednice Herceg-Bosne utemeljiteljima HZ-HB-a, organizatorima otpora, dragovoljcima i veteranima Domovinskog rata, pripadnicima Policije HZ-HB-a, obiteljima poginulih i umrlih hrvatskih branitelja, ratnim vojnim invalidima, hrvatskim uznicima, hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini i dijaspori.

UDRUGA DRAGOVOLJACA I VETERANA UDRUGA ORGANIZATORA
DOMOVINSKOG RATA HR-HB MOSTAR OTPORA HVO U BIH

brigadir Petar Zelenika brigadir Jadran Topić