Čavara: Mostarsko Sveučilište je najkvalitetnije u BiH i ima veliki značaj za Hrvate

FPMOZ, Mario Vasilj, Ljerka Ostojić, Sveučilište Mostar, Marinko Čavara, Marinko Čavara, Mostar, Sveučilište Mostar
...jer je jedino u državi na hrvatskom jeziku" istakao je u izjavi za medije predsjednik Federacije Marinko Čavara, prilikom posjeta Rektoratu Sveučilišta u Mostaru.

Uoči otvaranja Sveučilišne knjižnice u Kampusu 2 u Rodoču, Čavara je, kako javlja Hrvatski Medijski Servis, posjetio rektorat te s rektoricom Sveučilišta Ljerkom Ostojić, članovima senata, dekanima i ostalim prisutnim, razgovarao o aktualnim problemima i situaciju u kojoj se nalazi Sveučilište u Mostaru.

„Raduje me entuzijazam koji su pokazali čelni ljudi fakulteta koji unatoč svim financijskim problemima u kojima se nalaze, optimistično gledaju na budućnost", kazao je Čavara, nakon što je upoznat s funkcioniranjem Sveučilišta.

Čavara je naglasio, kako je je njegova želja i obveza pomoći ovoj instituciji koliko god bude u njegovoj moći.

"Obveza je svakog dužnosnika, kako u BiH i Federaciji, tako i u županijama pomoći Sveučilištu, kako bi što bolje funkcioniralo, jer će nam se to vratiti u budućnosti, koja je bez znanja upitna", kazao je Čavara.

Posebno je spomenuo i činjenicu kako je Sveučilište zadnjih dana dobilo institucionalnu akreditaciju, što još jednom potvrđuje kvalitetu rada i organiziranja ovog Sveučilišta.

Također je dodao kako su svi studenti koji su završavali na ovom Sveučilištu poslije kroz svoj rad pokazali zavidnu razinu znanja, te je ovom prilikom čestitao i rektorici i izrazito poštovanje na svemu učinjenom. „U ovim vremenima je potrebno puno znanja, napora i volje kako bi se postigli ovakvi rezultati.

Rektorica Sveučilišta u Mostaru Ljerka Ostojić zahvalila se predsjedniku Federacije na njegovoj posjeti te osvrnula na poteškoće u financiranju Sveučilišta, na koje ne može utjecat. Također je ukazala je i na problem osnivanja privatnih fakulteta i sveučilišta.

"Naše Sveučilište ide naprijed jer ima kvalitetu i rad, a ne kao privatni fakulteti koji su zakonom dopušteni, a vode se: "uplati dobro, dobit ćeš diplomu". Studenti na Sveučilištu moraju platiti ali i učiti i znati", istakla je Ostojić.

- Kvaliteta je ono čime se ponosimo, a akreditacija još je jedan pozitivan korak posebno u ovom vremenu kada je natječaj za upis novih studenata, kojima će Sveučilište biti poželjno mjesto studiranja", rekla je u izjavi za medije rektorica Ostojić.

Predsjednik Federacije BiH je također obišao prostora Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti u pratnji dekana, prof. dr. sc. Marija Vasilja i otvorio u Mostaru novi objekt Sveučilišne knjižnice./HMS/