Budimir, general HVO-a ignorirao proslavu utemeljenja HVO-a

Akademiju je organizirala Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata i HZ HB.

Prije svečane akademije, uz nazočnost velikog broja bivših pripadnika HVO-a i građan, upriličeno je polaganje vijenaca ispred središnjeg križa na Trgu hrvatskih velikana. Vijence su položile i zapalile svijeće stranke hrvatskog bloka, a ovaj čin, ignorirao je parapredsjednik FBiH Živko Budimir, kao i središnju proslavu u Livnu, za koju je dobio poziv i dao obećanje da će doći, ali nije se pojavio.

Na svečanoj akademiji u Hrvatskom dome hercega Stjepana Kosače, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB Nikica Tomić govorio je o utemeljenju, razvoju i uspjehu HVO-a, kojem je, kako je kazao, jedina zadaća bila obraniti svoju slobodu, svoj dom, svoj hrvatski narod, ali i Bosnu i Hercegovinu.

Tomić je istakao kako se danas, nažalost, ratnim herojima hrvatskog naroda sudi u politički montiranim procesima te da se uspjesi HVO-a žele predstaviti kao zločinački pothvati.

"Mi znamo da to nije istina i da HVO nije bio nikakva zločinačka organizacija, već da je bila legalna, organizirana obrambena vojna sila hrvatskog naroda u BiH.Poručujem da ćemo se odlučno suprotstaviti pokušajima krivotvorenja povijesne istine o Domovinskom ratu i pokušajima krivotvorenja cjelokupne novije povijesti", kazao je Tomić.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić čestitao je prisutnima godišnjicu utemeljenja HVO-a te kazao kako je HVO izrastao iz naroda u surovom i opasnom vremenu da bi branio i obranio svoj narod i zemlju na kojoj je taj narod živio.

"Kad je hrvatski narod na referendumu 1992. godine kazao 'ne' Jugoslaviji i 'da' neovisnoj Bosni i Hercegovini, istodobno je kazao i kakvu BiH želi- demokratsku državu tri ravnopravna naroda. Ova danas nije takva za koju smo glasovali i za koju smo se borili", kazao je Ljubić, dodavši kako se danas skoro svi slažu da hrvatski narod u BiH nije ravnopravan s druga dva konstitutivna naroda.

"Ako je to tako, a jeste, onda ništa logičnije nego da se ta nejednakopravnost naroda ukloni u BiH u 21. stoljeću, u demokratskoj Europi. Međutim, svjedoci smo da neki i ovo poslijeizborno vrijeme koriste da bi negirali legitimna prava hrvatskog naroda, tako što su nametnuli Hrvate po svojoj mjeri", kazao je Ljubić.

On je istaknuo kako Hrvati još jedanput spašavaju BiH i to "ovaj put od onih koji je navodno toliko vole da su je spremni ugušiti u smrtnom zagrljaju".

"Nakon odlučujuće uloge na referendumu, obranom u ratu, ovo je treći put da Hrvati čuvaju ideju BiH kakva je jedino moguća, demokratska i država tri ravnopravna naroda. Mi danas ovdje okupljeni ne smijemo dopustiti nikome, pa ni sami sebi, da se više ikada pod kišobran zaštite nacionalnih prava i slobode stave osobni, grupni ili stranački interesi. Narodna sloboda i dostojanstvo nemaju cijenu, s time nema trgovine i nema kompromisa", kazao je Ljubić.(Fena.Dnevnik.ba)