Blagdan koji je podijelio bivše partizane i političke stranke

...kako tvrde zagovornici ovog praznika, udarili pripadnici partizanskog pokreta na sjednici ZAVNOBiH-a koja je 1943. godine održana u Mrkonjić Gradu, piše večernji list.

Podijeljena BiH

Danas će većinu državnih institucija u Sarajevu pohoditi samo Srbi, u većem dijelu Federacije BiH bit će neradni dan, dok će u Republici Srpskoj, koja je svoj praznik proslavila prošli tjedan, biti radni dan. U Predsjedništvu BiH svečani prijam u povodu proslave Dana državnosti organiziraju Bakir Izetbegović i Željko Komšić, dok će srpski član Nebojša Radmanović za to vrijeme boraviti u Banjoj Luci. Danas su oko proslave Dana državnosti BiH podijeljeni bivši partizanski drugovi koji su prije 62 godine na sjednici ZAVNOBiH-a zajedno sjedili u klupama. Udruženje boraca NOR-a iz Sarajeva danas će na svim spomenicima NOB-a položiti vijence, dok će Udruženje boraca NOR-a iz Banje Luke sve to ignorirati. Diplomatsko-konzularna predstavništva također nemaju zajednički stav o državnom prazniku. U veleposlanstvima BiH u svijetu koje vode diplomati iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda bit će organizirani svečani prijmovi, dok u onima koje vode Srbi proslave neće biti.

Srbi protiv praznika

Tako će biti sve dok Parlament BiH ne usvoji prijedlog zakona o praznicima BiH koji su više puta odbijali Srbi. Njime je predviđeno da državni praznici BiH, osim Nove godine i 1. svibnja, budu: 1. ožujka - Dan neovisnosti BiH; 9. svibnja - Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe; 22. svibnja - Dan pristupanja BiH u UN; 11. srpnja - Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i svih ratova; 27. srpnja - Dan ustanka protiv fašizma u BiH i 25. studenoga - Dan državnosti. Za zastupnike iz RS-a sporni su 1. ožujka - Dan neovisnosti, 25. studenoga - Dan državnosti i 11. srpnja obljetnica genocida u Srebrenici.