Bivši vojnici iz oba entiteta najavljuju prosvjede u Sarajevu

HVO postrojavanje
"Ovim skupom želimo vlastima da stavimo do znanja da mi, dojučerašnji pripadnici Oružanih snaga i naše obitelji, i pored usvojenog zakona bukvalno gladujemo, dok oni proslavljaju Dan Oružanih snaga i troše novce na proslave", rekao je danas Srni bivši pripadnik Oružanih snaga i jedan od organizatora skupa Senad Hubijer.

Prema njegovim riječima, na skupu 1. prosinca okupiće se bivši vojnici koji su u Oružane snage BiH došli iz VRS, HVO i Armije BiH.

"Jednodnevnim prosvjedom upozorićemo vlasti BiH da ćemo ubrzo, ako iz privremenog budžeta, budžetskih rezervi ili bilo kog drugog izvora financiranja ne budu obezbijeđene naše mirovine, ponovo doći pred zgrade zajedničkih institucija u Sarajevu", dodao je Hubijer.

On je najavio da će u tom slučaju na prosvjed biti pozvana i boračka udruženja iz Republike Srpske i Federacije BiH.

Hubijer je rekao da je prosvjedno okupljanje 1. prosinca najavljeno Sipi i drugim nadležnim institucijama.

Ranije je bilo najavljeno da će bivši pripadnici Oružanih snaga BiH sutra prosvjedovati  pred Vladom FBiH u Sarajevu, ali se od ovog prosvjeda odustalo zato što, prema Hubijerovim riječima, ne bi bile prisutne kolege iz Srpske.

Parlamentarna skupština BiH usvojila je prošle godine izmjene i dopune Zakona o Oružanim snagama BiH kojima se vojnicima koji su do 23. prosinca 1995. godine najmanje dvije godine sudjelovali u ratu kao pripadnici ABiH, HVO ili VRS, a kojima zbog godina života ne može biti produžena profesionalna vojna služba, omogućava odlazak u prijevremenu starosnu mirovinu.