FOTO  Biskup Komarica predvodi misu u Grahovu na 74. obljetnicu stradanja župnika don Jurja Gospodnetića

bosansko grahovo, biskup komarica, misa
...banjolučki biskup mons. Franjo Komarica - u zajedništvu s drugim svećenicima - slavit će svetu misu u subotu 8. kolovoza 2015. s početkom u 10 sati.

Osim domaćih vjernika na misi se očekuju i vjernici iz drugih župa Livanjskog dekanata, kao i oni iz susjedne Šibenske biskupije u Republici Hrvatskoj, a s posebnom radošću očekuju se vjernici iz Postira na otoku Braču, rodne župe don Jurja Gospodnetića. Najavljen je također dolazak predstavnika grahovske dijaspore iz Italije i SAD-a.

Ovogodišnja komemoracija događa se u svjetlu službenog dopuštenja Svete Stolice da Banjolučka biskupija može započeti proces beatifikacije četvorice svojih svećenika ubijenih u II. svjetskom ratu: Waldemara Maximilijana Nestora, župnika u Drvaru, Jurja Gospodnetića, župnika u Bos. Grahovu, Krešimira Barišića, župnika u Krnjeuši kod Bos. Petrovca i Ante Dujlovića, župnika u Gumjeri kod Prnjavora.

Organizatori komemoracije su Župa sv. Ilije proroka Bos. Grahovo te dvije grahovske udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine Hrvata - "Don Juraj Gospodnetić" Bos. Grahovo i "Dinara-Ponare" Zagreb.

Juraj Gospodnetić rodio se 9. siječnja 1910. u Postirama na Braču. Nakon osnovne škole u rodnom mjestu, gimnaziju je završio u Šibeniku, teološki studij započeo u Splitu a završio u Zagrebu. Za đakona je bio zaređen 10. travnja 1938. godine a za svećenika u Zagrebu, 26. lipnja 1938. godine
U rodnom mjestu služio je mladu misu na blagdan Gospe Karmelske 16. srpnja 1938. godine, a godinu kasnije imenovan za župnika Bosanskoga Grahova.
Inkardiniran je u Banjalučku biskupiju i kao župnik Bosanskog Grahova zvjerski od četnika mučen i ubijen po izbijanju partizansko-četničkog ustanka u zapadnoj Bosni 27. srpnja 1941. Za grob mu se ni danas ne zna. Sa župnikom don Jurjem tih je dana ubijeno preko 250 žena, djece i muškaraca Hrvata, župljana Bos. Grahova u selima Obljaj, Korita, Luke, Ugarci, Crni Lug i dr. Od prijeratnih oko 1500 vjernika župe Bos. Grahovo kraj II. svjetskog rata dočekalo ih je na ogništima samo nekoliko desetaka.