BiH počinje od listopada izdavati nove biometrijske putovnice

putovnica
...biometrijskih putovnica, što je 2 mjeseca prije roka postavljenog za zemlje članice EU, kažu iz Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Naime, sve zemlje članice EU imaju obvezu do kraja ove godine uvesti treću generaciju biometrijskih putovnica (tzv. SAC putovnice). Uvođenje treće generacije putovnica moraju izvršiti i zemlje koje imaju bezvizni režim s EU, uključujući i Bosni i Hercegovinu.

- U Madridu je održana međunarodna ICAO konferencija na kojoj je vršeno testiranje putovnica treće generacije. Među ukupno 18 zemalja koje su izvršile testiranje, jedine zemlje koje su nazočile testiranju, a nisu zemlje članice EU su: Japan, Australija i Bosna i Hercegovina, navode iz IDDEEA-e.

Sukladno rezultatima testova, utvrđeno je da BiH može biti spremna već do listopada ove godine. Oni podsjećaju da je BiH na vrijeme počela uvođenje i druge generacije putovnica (tzv. EAC), čime je pokazano da je uspostavljen tehnički održiv razvoj sustava dokumenata u BiH, prenosi NAP.