BiH na raspolaganju milijarde maraka, a zemlja i dalje tone u sve dublje siromaštvo

siromastvo

Kako smo zemlja teško objašnjivih apsurda, svima je jasno, ali gore navedena situacija ipak spada u anale jer kako drukčije objasniti da u zemlji od oko četiri milijuna građana, kojoj na raspolaganju doslovce stoje deseci milijardi maraka, čak oko 70 posto ljudi u BiH živi ispod ili na granici siromaštva, piše Dnevni list.

S obzirom na ponašanje naših političkih elita, nažalost, i dalje ćemo vrlo vjerojatno čitati kako EU, Rusija, Turska, Kina i brojne druge zemlje našoj na raspolaganje stavljaju milijarde maraka, a onda će pogledati u svoj novčanik i naći samo neplaćene račune.

Milijarde maraka

Ako gledamo situaciju samo posljednjih pola godine, brojne sastanke predstavnika Unije, SAD-a i Kine s našim vlastima, jasno je kako su svi spremni na poslovnu suradnju te u BiH uložiti svoj novac. Najviši dužnosnici navedenih zemalja u EU-a jasno i nedvosmisleno iznijeli su i točne iznose koje su spremni usmjeriti u BiH. Tako je njemačka kancelarka Angela Merkel prigodom sastanka s predsjednicima zemalja regije u srpnju u Dubrovniku kazala kako je Unija spremna "usisati" u regiju zapadnog Balkana za zajedničke projekte čak 11,7 milijardi eura. Radi se o infrastrukturnim, energetskim i sličnim projektima.

Nadalje, nakon što je Unija usvojila njemačko-britansku inicijativu kao novi pristup BiH, spremna je u našu zemlju preusmjeriti dodatne količine novca. Tako za razdoblje 2014. - 2017. EU planira podržati sektorske reforme u iznosu od 165,8 milijuna eura, a sredstva će biti dostupna preko IPA II. Kad smo kod IPA-e, iznos od 2,96 milijardi eura iz ovog fonda namijenjen je za prekogranične projekte i BiH, ali će sredstva za BiH biti raspodijeljena naknadno zbog nedostatka koordinacije između struktura u zemlji.

Novac "na čekanju"

Programski dokument UNDP-a za BiH, koji predstavlja stratešku platformu djelovanja u sljedećih pet godina, uključuje pomoć našoj zemlji u visini 125 milijuna dolara. U Beogradu je prije nekoliko dana završio samit zemlja središnje i istočne Europe s predstavnicima NR Kine, koja je također zainteresirana za suradnju s regijom. Za to imaju spremne kreditne linije koje će uključivati sredstva od oko 10 milijardi eura.
U ove kategorije treba uvrstiti i činjenicu kako u kontinuitetu povlačimo sredstva od MMF-a, Europske investicijske banke, Europske banke za obnovu i razvoj kao i kreditne linije ili pomoć velikog broja prijateljskih zemalja. Međutim, sve to nije nam bilo dovoljno čak ni da zaustavimo slobodan pad u kojem smo već desetak godina.
Mi se dovodimo u situaciju da plaćamo penale na neiskorištene kredite pa nam zbog pokušaja dijeljenja novca po rođačkim i stranačkim linijama budu blokirana sredstva iz IPA fondova. Svi pokazatelji zorno ukazuju kako niti 2015. neće biti znatno drukčija pa će nas i dalje brojni premijeri i ministri uvjeravati kako nam je dobro, kako bilježimo rast i idemo prema naprijed, pa će biti po onoj "vjerujete li meni ili svojim očima".

Raspoloživi novac

11,7 milijardi eura - sredstva koje je EU spreman uložiti u regionalne projekte zemalja regije
10 milijardi dolara - kreditna linija iz NR Kine za zemlje regije
2,96 milijardi eura - IPA fonda namijenjeno je za prekogranične projekte u BiH
165,8 milijuna eura - sredstva Unije za sektorske reforme u BiH
125 milijuna dolara - strateška platforma djelovanja UNDP-a za BiH
Deseci milijuna eura koje konstantno povlačimo od MMF-a, EIB-a, EBRD-a itd.