BiH je najnazadnija zemlja Europe i regije, korupcija ostaje ozbiljan problem u BiH

bih inzko, eu, Valentin Inzko, BIH, BIH, popis, BIH, BIH, BIH, BIH, BIH, Dayton, BIH, državljanstvo, BIH, BIH, Europska unija, BIH, drva, fakultet, zemlja, Balkan, bogataši, plaće, BIH, guzonja, BIH, proračun, luksuz, dubioza kolektiv, Nedjeljom u 2, BIH, Fotelja, direktor, BIH, Federacija BIH, dugovi, status, BIH, socijalni nemiri, Federacija BIH, Republika Srpska, Hrvati u BIH, županije, BIH, BIH, država za čovjeka, tužitelji, država, BIH, tužba, ministri, Vlada Federacije, vlada bih, BIH, BIH, nacionalnost, vlast, BIH, Politika, Novac, nato, siromaštvo, BIH, migracije, emigracija, azil, nezaposlenost, BIH, MMF, novac mmf, BIH, norveška, BIH, uvjeti, prodaja, MMF, BIH, poskupljenje, trošarine, građani BiH, BIH, Koridor Vc, BIH, život, BIH, Europska unija

Kako bi ih sustigla, BiH će trebati ubrzati reforme. Mi i naši europski partneri pozvali smo vlasti u BiH otpočeti socioekonomske reforme koje mogu imati opipljivi utjecaj na živote bh. građana - kazao je Hoyt Yee, zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za europske i euroazijske poslove na saslušanju pred Odborom za vanjske poslove, pododboru za Europu, Zastupničkog doma Senata Sjedinjenih Američkih Država, piše Dnevni list.

Ustav BiH se mora mijenjati

Rasprava se odnosila na stanje u cijeloj regiji i tom prigodom je istaknuto kako je SAD od 1990. godine do danas uložio oko sedam milijardi dolara kako bi se potaknule demokratske reforme, ojačala vladavina prava, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, tranzicija k tržišnoj ekonomiji te pomirba nakon sukoba koje smo imali.
Najveći napredak postigla je Hrvatska koja je članica EU-a i NATO-a, iza nje je Crna Gora koja korača krupnim koracima prema euroatlantskim integracijama, Albanija je članica NATO-a i nedavno smo svjedočili najdemokratskijoj tranziciji nakon izbora u povijesti ove zemlje, odnosi Srbije kao zemlje kandidatkinje i Kosova se normaliziraju, a na začelju je BiH gdje će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om napokon stupiti na snagu.

- Nadamo se kako će ove početne reforme voditi prema institucionalnim i političkim reformama koje BiH treba kako bi postala stabilna, funkcionalna država, u potpunosti integrirana s ostatkom Europe. Čvrsto vjerujemo kako je budućnost BiH u EU-u i NATO-u i sve nove kandidatkinje za članstvo u EU-u moraju poduzeti zamašne reforme, uključujući ustavne promjene. Ustav BiH je zasnovan na Daytonskom sporazumu, potpisanom prije 20 godina, i mora se adaptirati u skladu s novim činjeničnim stanjem i standardima - istaknuo je Yee u dijelu koji se ticao naše zemlje.

Državne kompanije osuđene na propast

Yee je naglasio kako ključne socioekonomske reforme uključuju reformu radnog zakonodavstva i dinamičnijeg tržišta rada, reforme poslovnog ozračja kako bi se pojednostavili procesi i smanjila birokracija, kao i reforme poreznog sustava kako bi se troškovi poslovanja, prije svega zapošljavanja približili standardima EU-a.
Ističe kako bi se reformom javne administracije suštinski poboljšala i njezina učinkovitost, smanjili troškovi koje snose građani, rasteretio privatni sektor kao pokretač ekonomije.
- Privatni sektor danas održava pretjerano glomazni i iznimno veliki javni sektor - istaknuo je Yee. On je ukazao i na "zastarjelo radno zakonodavstvo i kolektivne ugovore" napomenuvši kako je za svaku zemlju njihova promjena teška te kako se i Zakon o radu i kolektivni ugovori štite pojedinim interesima.
- No, jedini način kreiranja radnih mjesta i rasta je moderniziranje bh. ekonomije. To uključuje i "remont" kompanija koje su u državnome vlasništvu koje podržavaju pokroviteljski sustav koji je naklonjen političkom podaništvu umjesto stručnosti. Takav korumpirani takvim lošim upravljanjem osuđuje na propast te iste državne kompanije i mnoge od njih dovedene su do bankrota. Uspješno restrukturiranje i privatizacija ovih kompanija bi ojačali bh. ekonomiju, učinili ju konkurentnijom i omogućili kreiranje stabilnih, dobro plaćenih radnih mjesta - naglasio je Yee u govoru pred američkim kongresnicima.

Korumpirana vlast

U izvješću koje je usvojeno na Odboru za vanjske poslove Zastupničkog doma Senata Sjedinjenih Američkih Država se ponovno navodi kako korupcija ostaje ozbiljan problem u BiH. Naglašeno je kako Veleposlanstvo SAD-a u BiH podržava antikorupcijske napore naših vlasti na različite načine, uključujući i rad s policijom, sucima i tužiteljima kako bi se ojačali kapaciteti i pomoglo u procesuiranju korupcije i organiziranog kriminala. Uz to, Veleposlanstvo SAD-a, naglašeno je, radi i s civilnim društvom u BiH koje se bavi zagovaranjem transparentnosti i zaštite prijavitelja korupcije ("zviždača").

- Cilj nam je stvoriti okruženje u kojem će lideri i dužnosnici odgovarati za svoje djela i u kojem nitko neće biti iznad zakona - kazao je Yee. Na kraju je kazao i kako SAD treba potaknuti zajedničku viziju budućnosti svih građana BiH.
- Sjedinjene Države - kazao je Yee - vidjele su takav potencijal tijekom katastrofalnih poplava prije gotovo godinu dana, kad su se svi građani držali zajedno, kao susjedi, kako bi se suočili s krizom i kad su se u par sati okupili svi, rafting klubovi, studenti, farmeri, mali poduzetnici... kako bi pomogli jedni drugima bez obzira na nacionalnost.