Autoceste FBiH godišnje gube milijun KM zbog vozila koja su oslobođena plaćanja cestarine

autocesta
...vozila je oslobođeno plaćanja te bez ikakve naknade mogu koristiti do sada izgrađene dionice na koridoru 5C. Ukupno je 12 kategorija vozila oslobođeno bilo kakvog plaćanja, zbog čega JP Autoceste FBiH na godišnjem nivou izgube približno milijun KM.

Plaćanja cestarine na autocesti oslobođena su vozila Crvenog križa, NATO-a i EUFOR-a, vozila pomoći na cesti, vozila Oružanih snaga BiH, vozila invalidnih osoba koje imaju 80 posto ili viši postotak invaliditeta, vozila udruženja i saveza organizacija osoba sa invaliditetom u Federaciji BiH, vozila Civilne zaštite, ambulantna i sanitetska vozila, vozila Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga BiH, vozila MUP-ova, vozila Međunarodne komisije za nestale osobe, vozila u vlasništvu Centralne banke BiH i vatrogasna vozila.

Tako je u tijeku 2015. godine zabilježeno 177.014 slobodnih prolaza na naplatnim rampama na autocesti u FBiH. Na tome su JP Autoceste FBiH izgubile više od 830.000 KM.

"U okruglim brojkama možemo istaći da JP Autoceste na godišnjoj razini gubi oko 800.000 KM neostvarenog prihoda od naplate cestarine za slobodne prolaze, a za to još dodatno plati PDV (jer je plaćanje PDV-a i za slobodne prolaze uvedeno od travnja/aprila 2015.godine.), te je u 2015.godini plaćeno još dodatno oko 80.000 konvertibilnih maraka za PDV, kao obračunati iznos za naplatu cestarine na slobodne prolaze koji nisu u biti ni sami bili oprihodovani", istakli su iz Autocesta FBiH za Klix.ba.