FOTO/VIDEO  Armija BiH planirala bojeva djelovanja na HVO i gradove HZ HB prije početka sukoba

Međutim, dokument 3. korpusa Armije BiH od 20. siječnja 1993. izrijekom govori kako su "predviđeni napadi na HVO i gradove u Herceg Bosni", piše hrsvijet.net.

Naime, zapovjednik 3. korpusa ABiH Enver Hadžihasanović uputio je 03. siječnja 1993. dopis štabu 307. brdske brigade Armije BiH u Bugojnu.

"Za sukobe u svim gradovima HZ Herceg-Bosne je preuranjeno, mada je i ta opcija predviđena", kaže se u dokumentu Armije BiH potpisanom od strane Envera Hadžihasanovića, zapovjednika 3. korpusa Armije BiH.

U dokumentu 3. korpusa, također od 20. siječnja 1993., govori se o stanju u Bugojnu, koje je u to vrijeme bilo pod nadzorom HVO-a. Govoreći o snazi HVO-a u tom mjestu, general Enver Hadžihasanović tvrdi kako HVO-u, zajedno sa snagama iz Hercegovine, ima oko 1500 dobro opremljenih ljudi.

Nekoliko mjeseci kasnije ABiH je ovladala Bugojnom a zločini koji su tom prigodom počinjeni i danas su obavijeni velom tajne.

Dok najveći dio hrvatskih medija i dalje ignorira ove informacije i dokumente, pred Haškim sudom ih je prezentirao optuženi general Slobodan Praljak.