Američki marinci obučavaju specijaliste u BiH za opasne situacije

americki marinci

Prostor bivše kasarne Slaviša Vajner Čiča u Istočnom Sarajevu u potpunosti je prilagođen i izgleda poput prave ratne zone. Marinci, naši specijalci i policajci izgledaju savršeno spremni za sve situacije, što su i pokazali na današnjoj vježbi.

"Ovo je bila izvanredna prilika za osoblje veleposlanstva, nas marince i pripadnike institucija zemalja domaćina da podijelimo naša iskustva kako bismo unaprijedili taktike i suradnju koja postoji između nas. Imali smo priliku da učimo od vaših institucija i oni od nas. Išli smo skupa i na strelišta gdje smo vježbali naše vještine u gađanju i podijelili taktike gađanja, jer nitko ne koristi iste vještine", rekao je za Klix.ba Adam Drexer, kapetan američkih marinaca.

Ivica Bošnjak, pomoćnik ravnatelja Sektora za osiguranje VIP osoba i objekata Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, kazao je kako mu je bila čast da surađuje s specijalcima Fast tima, te se zahvalio Veleposlanstvu SAD-a na organizaciji ove obuke.
U Sarajevo su došla dva voda marinaca koji su spremni da djeluju brzo bilo kada i bilo gdje na svijetu. Njihova prednost u odnosu na ostale je, kako im i sam naziv tima kaže (Fast tim), brzina. U vježbama je sudjelovalo blizu 100 službenika svih agencija, a iz MUP-a KS 12 policijskih službenika.

"Ovo je za nas jedno novo i dragocjeno iskustvo. Upoznali smo neke nove taktike, vidjeli kako se to radi i koristit će nam u budućnosti za što bolji rad u poslovima", rekao je Edin Rovčanin, komandir Operativne jedinice Alfa MUP-a KS.

Tijekom izjava, predstavnici Veleposlanstva SAD-a u BiH i marinaca kazali su da ove vježbe nisu imale nikakve veze s nedavnim događajima u BiH, već da je ova obuka dogovorena prije više od četiri mjeseca.

Marinci nisu uspjeli vidjeti sve ljepote Sarajeva, ali su se uspjeli zabaviti u jednom ugostiteljskom objektu u starom dijelu grada, dok ih večeras očekuje roštilj u okviru kojeg će biti služeni ćevapi.