Ako se do 31. ožujka ne riješi formiranje vlasti, HDZ izlazi iz koalicije

dr. Dragan Čović, vlada Federacije BiH, Vlada FBiH, Bakir Izetbegović
...te da će, ukoliko do tada ne bude završen ovaj proces, HDZ izaći iz koalicije i na razini FBiH i BiH.
"Jasno ćemo staviti do znanja da, ako želimo ići sa ovom koalicijom, to je rok. Poslije toga nema koalicije i ne ostaje nam ništa drugo nego da tražimo drugog partnera i za Vijeće ministara BiH i za Vladu FBiH", rekao je Čović novinarima, nakon konzultacija sa zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom PDP-a Mladenom Ivanićem.

Prema njegovim riječima, ako bude dogovorena nova vlast FBiH, odmah se treba razgovarati o proračunu FBiH, koji trebaju donijeti nove strukture vlasti.
"Došlo je do izmišljenih problema u vezi sa nacionalnim strukturama koje je netko vještački unio kako bi se proces blokirao. HDZ ostaje kod šest ministarskih mjesta, nije isključeno da se mogu mijenjati imena kandidata, ali ostaje pet hrvatskih plus jedan ministar iz reda srpskog naroda u Vladi FBiH", rekao je Čović, prenosi Srna.

Prema njegovim riječima, tehnički se problem može brzo riješiti, ali je pitanje " želi li se".
"Ne znamo što je problem već mjesec dana, želimo čuti što su drugi predložili i u Vijeću ministara i u Vladi FBiH", dodao je Čović.

Izetbegović je rekao da je jedna od mogućnosti da Milan Mandilović, kandidat DF-a za ministra rada i socijalne politike u Vladi FBiH potvrdi da je iz reda ostalih, pa da bude riješeno pitanje federalne Vlade, ali da o tom prijedlogu treba da se izjasni lider DF-a Željko Komšić.

"Nadam se da ću večeras ili sutra ujutro imati konzultacije sa Komšićem da se krene u razrješenje formiranja Vijeća ministara i Vlade FBiH BiH. Ne mogu danas govoriti o detaljima prijedloga koje sam usuglasio sa Čovićem dok stvar ne bude definitivno završena. Imamo nešto na tragu rješenja, ako to prihvati Komšić imat ćemo razriješenu sitauciju", rekao je Izetbegović.