19. godina od utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane

HVO

Agresija tzv. JNA na BiH započela je u noći 30. rujna 1991. godine napadom na mjesto Ravno. Predsjedavajući predsjedništva BiH, gospodin Alija Izetbegović tvrdio je da rata neće biti. Nakon napada na Ravno kazao je putem sredstava javnog priopćavanja da to nije njegov rat i nije organizirao obranu.

Stoga su Hrvati iz BiH bili prisiljeni na samoorganiziranje tako da se 18. studenog 1991. god. osniva HZ Herceg-Bosna kroz koju se organizira obrana utemeljenjem vojne komponente HVO: Hrvatsko vijeće obrane.

Hrvatsko vijeće obrane je rođeno iz hrvatskog naroda, s njim je dijelilo sve nedaće, nevolje i pobjede tijekom Domovinskog rata.

Osnovan je 8. travnja 1992. godine što se slavi kao Dan utemeljenja HVO-a. HVO je nakon Daytonskog mirovnog sporazuma definiran kao hrvatska komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon reforme obrane 2005. godine, transformiran je u 1. pješačku (gardijsku) pukovniju, jednu od tri pukovnije u okviru Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Svima pripadnicima HVO-a sretno sjećanje na dane osnutka HVO-a, na slavne dane borbe pripadnika HVO-a za slobodu hrvatskog naroda u BiH.  Neizmjerno hvala pripadnicima HVO-a koji su da li svoje živote, te se s dužnim poštovanjem sjetimo njihovih imena od Orašja, Žepča preko Središnje Bosne i Livna do Neuma.

hercegovina.info