NJEMAČKA Požar u zoološkom vrtu usmrtio 30 životinja

Njemačka, požar, zološki vrt, svijet, lampioni

Požar koji je u prvim minutama 2020. godine izbio u jednom zoološkom vrtu na zapadu Njemačke usmrtio je najmanje 30 životinja, među kojima majmune, šišmiše i ptice, prenosi Anadolu Agency (AA).

Policija je priopćila da su požar najvjerojatnije uzrokovali lampioni koji su pušteni povodom proslave Nove godine.

Nekoliko očevidaca izjavilo je da su u blizini zoološkog vrta "Krefeld", sjeverno od Dusseldorfa, vidjeli cilindrične papirnate lampione kako lete na nebu nedugo iza ponoći.

"Ljudi su prijavili da su vidjeli lampione kako lete na maloj visini u blizini vrta i tada je počelo gorjeti", izjavio je Gerd Hoppmann, šef kriminalističke policije.

Iz zoološkog vrta koji se nalazi u blizini granice s Nizozemskom, priopćili su da je u požaru stradalo više od 30 životinja, među kojima pet orangutana, dvije gorile, čimpanza i nekoliko majmuna.

Požar su preživjeli 40-godišnja ženka čimpanze i nešto mlađi mužjak.

Zoološki vrt "Krefeld" otvoren je 1975. godine i godišnje ga posjeti oko 400.000 osoba.

Nijemci Novu godinu obično dočekuju uz vatromet, budući da kupovina i upotreba pirotehnike nije zabranjena. Ipak, puštanje lampiona je zabranjeno i ne tako česta pojava u toj zemlji.

Leteći lampioni su mali baloni punjeni vrućim zrakom koji se koriste prilikom raznih svečanosti ili komemoracija. Napravljeni su od papira i sadrže otvoreni plamen pričvršćen uz otvor na dnu balona.