Dileru iz Zagreba, ispitivanog i zbog niza likvidacija, slomili lubanju u Amsterdamu!

diler Sova

... prije dvadesetak dana u Španskom zapalio VW Passat Marija Sove (48), osuđivanoga dilera kojega su policije Hrvatske i BiH ispitivale u vezi s nizom brutalnih mafijaških likvidacija, Sova se nalazi u bolnici u Amsterdamu nakon što je na njega početkom ožujka u tom gradu pokušan atentat, piše Jutarnji.hr.

Sovu su, prema nalazima amsterdamske policije, u noći 1. ožujka ove godine na ulici pokušala likvidirati dvojica napadača razbivši mu glavu. Sova je, prema informacijama koje su potvrđene Jutarnjem listu, najvjerojatnije namamljen na sastanak u ulicu Spuistraat. Prišla su mu dvojica krupnih muškaraca i počela ga nemilosrdno tući.

Planirani atentat
Premda je napad trajao samo nekoliko sekundi, bio je tako intenzivan da je Sova s teškim ozljedama glave završio u komi iz koje se počeo buditi tek nakon mjesec dana. Muškarca koji nepomično leži na tlu otkrio je prolaznik. Policajci su isprva mislili da je riječ o nesretnom slučaju, no policija slučaj sada vodi kao planirani pokušaj ubojstva.

Nizozemska policija nedavno je u rasvjetljavanju zločina zatražila i pomoć medija objavivši slike nadzornih kamera na kojima je snimljen napad na 48-godišnjaka. Također, kako neslužbeno doznajemo, postoje sumnje da su napadači osobe s područja bivše Jugoslavije.

Presuda u Njemačkoj
Ima li spaljivanje njegova auta nedavno u Zagrebu veze s ovim napadom tek se mora utvrditi, no s obzirom na Sovinu reputaciju na ovim prostorima, nije isključeno da mu netko želi doći glave. Premda je u Hrvatskoj pravomoćno osuđivan samo za krivotvorenje isprava te preprodaju 274 grama kokaina, iz niza drugih okolnosti, najviše iz njegovih poznanstava, proizlazilo je da se Sova kreće među velikim igračima međunarodne trgovine narkoticima.

Javnost je za njega doznala još 2000. kada je ispred diskoteke Aquarius na Jarunu ubio Roberta Marana. Sukob u klubu između dvojice opasnih momaka završio je tako što je Sova Maranu u glavu ispalio smrtonosni hitac iz Magnuma i potom se dao u bijeg.

Hrvatskom je pravosuđu bio nedostupan sve do srpnja 2009., kada se pojavio u Zagrebu i predao. Tada je otkriveno i da tijekom bijega nije mirovao; u Njemačkoj je bio osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog trgovanja kokainom. Također, tijekom suđenja Vinku Žuljeviću Klici za ubojstvo Veselina Marinova u javnost su dospjeli Bugarinovi izvještaji HIS-u prema kojima je Sova za Klicu nabavljao pištolje.

Nakon trećeg ponovljenog suđenja Sova je prije dvije godine pravomoćno oslobođen optužbi za ubojstvo Marana jer je postupao u samoobrani, no presudu nije dočeko na slobodi jer je u međuvremenu opet uhićen, ovaj put zbog optužbi da je 2009. prodao spomenutih 274 grama kokaina.

Lanci u kojima su Sovu dovodili na sud ukazivali su da ga tužitelji dovode u vezu s drugim težim djelima. Prije svega, sumnjali su da stoji iza ubojstva i komadanja Cvetka Simića, pripadnika Zemunskoga klana, čiji su dijelovi tijela pronađeni na Jarunskom jezeru. Sova je poznavao Simića i prije njegova nestanka čuli su se, zbog čega su policajci posumnjali da je možda upravo Sova Simića namamio u klopku. No takve indicije nisu potkrijepljene dokazima.

Krvavi događaji
S druge strane, Sova je optužen da je 2010. naručio otmicu Dine Marinovića u Puli i uskoro bi mu trebalo početi ponovljeno suđenje za to djelo. Još zanimljivije je ako se sagleda pozadina otmice do koje su došli istražitelji. Naime, doznali su da su Marinović i njegov prijatelj Massimo Moratti osobe koje pripadnici klana narkobosa Darka Šarića, konkretno Anastazije Martinčić koji u Urugvaju robija zbog šverca dvije tone kokaina, sumnjiče da su im iz apartmana u Portorožu ukrali oko 4 milijuna eura.

Tu nije kraj krvavim događajima u čijoj se blizini na čudne načine uvijek nalazio Sova. Njegov dobar prijatelj Mario Tolić nestao je u Sarajevu 25. ožujka 2010. nakon što se s prijateljem Vernerom Ajdarijem iz Istre uputio u BiH naplatiti dug. Istraga je otkrila da su Ajdari i Tolić, ali i još tri osobe ubijene i zakopane na tajnim lokacijama. Za te je zločine optužena skupina Zijada Turkovića koji je prije 15 dana, nakon dvogodišnjeg suđenja u Sarajevu, osuđen na 40 godina zatvora. Sova je prije dvije godine svjedočio na sarajevskom sudu te je ispričao da je poznavao i Tolića i Ajdarija, ali i Turkovića.

Prokazali ga svjedoci
Međutim, tvrdio je da nije imao saznanja čime bi se oni bavili, ali da je čuo da Turković duguje Toliću oko 30.000 eura. No iz niza situacija bilo je vidljivo da Sova i Turković znaju jedan od drugome više nego što žele reći. Turković je na suđenju pitao Sovu: "Jesam li ja prevarant", a Sova mu je odgovorio: "Po mom nisi".

"Jesam li ja tvojoj supruzi vratio novac koji sam ti dugovao kada si ti bio odsutan", nastavio je Turković. "Jesi", odgovorio mu je Sova. Drugi svjedoci na suđenju tvrdili su da je Sova zajedno s Turkovićem i Ajdarijem bio umiješan u trgovinu drogom.

Sova poznaje osuđene BiH mafijaše
Zijad Turković, Milenko Lakić, Saša Stjepanović, Fadilj Aljović i Muamer Zahitović, na čijem je suđenju Sova svjedočio, osuđeni su na ukupno 95 godina zatvora zbog organiziranog kriminala, oružane pljačke te trgovine narkoticima, ali i pet brutalnih likvidacija od kojih dvije hrvatskih državljana, Marija Tolića i Vernera Ajdarija. Tolić i Ajdari su 2010. iz Istre gdje su živjeli otišli u BiH gdje im se izgubio svaki trag.

Naknadnom istragom otkriveno je da su obojica likvidarana u iznajmljenoj kući u sarajevskom naselju Bistrik te da su im tijela posuta vapnom i zakopana u šumi iznad sela Raštelica. Prema prema presudi koju je sredinom travnja ove godine potvrdio drugostupanjski sud BiH, Turković i ostali osuđeni su za brutalne likvidacije Midhata Mekića i njegove trudne supruge, Kolumbijke Lusije Salas Cortez, te ubojstva Marija Tolića i Vernera Ajdarija, ali i Rajka Milovanovića.

Turković je osuđen na 40 godina, Milenko Lakić na 35, Saša Stjepanović na 12, Fadil Aljović na pet te Muamer Zahitović na tri godine.