Priča o Mari i Kari: Od grada bez dvorane do najvećih svjetskih rukometnih arena

Marino Marić, Igor Karačić, Mostar, Marino Marić, Igor Karačić, doček, HŠK Zrinjski,  šal HŠK Zrinjski, rukomet, Hrvatska, Igor Karačić, Marino Marić, leon lasić, Igor Karačić, Mario Marić, rukomet, kauboji

Mostar može i mora biti sretan i ponosan jer je dao svoje najbolje sinove u ovu zlatnu rukometnu generaciju Hrvatske koja je osvojenom broncom na EP u Poljskoj najavila pohod na svjetske visine.

S druge strane Mostar se mora stiditi što svojim sportašima nije stvorio uvjete da se normalno bave sportom. Tu činjenicu, ali i uspjeh naših Karačića i Marića treba spominjati svuda i svakodnevno.

Kada su naši heroji osvojili broncu svi su požurili slikati se i slaviti sa njima. Nema onoga tko je ostao ravnodušan na ovaj veliki uspjeh, a sam doček u Mostaru bilo je nešto o čemu će se pričati još godinama.

Naravno zaslužili su Mara i Kara takvo nešto, kao što godinama zaslužuju respekt i poštovanje za sve što su postigli, a postigli su zaista mnogo. Sve je počelo u Zrinjskom, klubu koji također zaslužuje puno više poštovanja nego što ga dobiva od grada i lokalne zajednice u kojoj egzistira.

HMRK Zrinjski izbacio je na površinu mnogo talenata, a znajući da Mostar nema sportsku dvoranu uspjeh Mare i Kare i njihovog Zrinjskog bez imalo pretjerivanja ravan je najvećim svjetskim sportskim dostignućima.

Sada je lako pisati o Mari i Kari kao vrhunskim sportašima, ali njima na putu do uspjeha nije bilo lako. Zrinjski im je bio polazna točka, a da se negdje u tuđem svijetu uspije moraš biti puno uporniji i bolji od domaćih momaka. Mara i Kara su uz talent imali u sebi nešto, ono što mi kažemo mostarsko koje ih je tjeralo da dokažu i pokažu da su bolji od ostalih i uspjeli su u tome.

Pisac ovih redova sjeća se vremena kada su Mara i Kara igrali  za svoj HMRK Zrinjski. Tada priije nekih desetak godina iako golobradi bili su nositelji igre svog matičnog kluba, a školska dvorana na Bijelom Brijegu bila je odlično popunjena kada je igrao Zrinjski. Nekako u to vrjeme navijači su znali cijeniti dobre sportaše i znali su ih nagraditi svojim dolaskom u dvoranu.

Danas dvorana uglavnom zjapi prazna iako HMRK Zrinjski i dalje odlično radi i stavara talente koji će jednog dana, nadamo se naslijediti Maru i Karu kojima je tek sada pripao komad slave u gradu iz koga su potekli.

Mara i Kara zaslužili su davno biti ikone svoga grada zbog svega što su prošli. Njihov put s pravom se može nazvati od trnja do zvijezda, ili po mostarski od grada bez dvorane do najvećih svjetskih rukometnih arena.

Balada o Mari i Kari počela je onih dana kada su prvi puta kročili na rukometni teren, ona traje i dalje na ponos svih nas u njihovom Mostaru, a svoj vrhunac tek treba da doživi.

Iskreno se nadamo da će taj vrhunac biti na postolju sa zlatnim medaljama oko vrata na Svjetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama skupa sa svojim suigračima iz reprezentacije Hrvatske.

HERCEGOVINA.info