Karačić: Jači smo poslije ovoga i uvjeren sam da idemo na Euro

rukomet, svjetsko rukometno prvenstvo katar, BIH, iran, BIH, austrija, katar, BIH, Tunis, rukomet, katar, Ivan Karačić, BIH, rukomet, Svjetsko prvenstvo, Rukometna Premijer lige BIH, Ivan Karačić, BIH, rukomet

...rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je osvojila 20. mjesto te iza sebe ostavila Iran, Saudijsku Arabiju, Čile i Alžir.
Bili smo najslabija europska reprezentacija na turniru, ali valja se podsjetiti - i jedini debitant uz Iran. Upravo Irance smo jedine i pobijedili na SP-u u uvodnoj utakmici, da bi kasnije nanizali šest poraza, od kojih su posljednja tri bila uvjerljiva.
Da bismo ostvarili nešto bolje, nama se moralo poklopiti puno toga, a već dva mjeseca prije početka turnira je bilo jasno da se to neće dogoditi jer su u tom trenutku upitna bila ključna dva igrača, Nikola Prce i Ivan Karačić. Problemi s ozljedama su se kasnije nastavili od one Marka Panića, a u posljednja dva meča smo igrače vidjeli i u neborbenom izdanju, a što je jedina negativnost koju na putu do SP-a nikad nisu pokazali.

- Nismo se ranije susreli s ovakvom situacijom, došlo je jednostavno do prevelikog razočaranja poslije Tunisa i kad se sve skupilo tako je ispalo. Igrači su se probali vratiti, ali očito nije išlo, pokušao je objasniti Ivan Karačić.
U posljednja dva meča smo tako primili i neobično puno golova (ranije smo igrali dobru obranu), a 42 pogotka u jednoj utakmici je i rekord ovog turnira.
- Protiv Bjelorusa i Rusa smo igrali "run and gun" rukomet, što nije naša igra. Ponovno su njihovi golmani bili puno bolji, mi smo promašivali zicere, a oni pogađali i to je presudilo na njihovu stranu kad se rezultat lomio. Kad su se odvojili, to je bila jednosmjerna ulica, komentirao je Karačić posljednji naš nastup na SP-u.
- Moramo izvući pouke iz ovoga, ostati uzdignute glave jer nismo poniženi. Imali smo manjak neiskustva i snage. Moramo se držati zajedno te se vratiti što jači pred kvalifikacije za Euro, dodao je.

Ukupno je nastup na SP-u našim igračima pružio djelomično razočaranje, ali i školu koja će puno značiti za daljnju nadogradnju tima.
- U skupini smo bili dobri i s malo više iskustva bi otišli dalje. Nismo imali sreće iako smo sve utakmice držali u egalu. Mislim da smo imali jednu od boljih obrana na SP-u. President's Cup ne bih previše ni spominjao jer je ekipa bila bez naboja, izgubili smo snagu i kemiju, govori Karačić.

Jasno je i na čemu se treba raditi u budućnosti...
- Imali smo hendikep kontre i polukontre, ali sada znamo na što se trebamo bazirati za sljedeće prvenstvo. Ne treba puno igrati 6 na 6, treba nam više lakih golova, jednostavno da bi ostali svježiji, da bi spremniji stigli do sljedeće utakmice. Ako se maksimalno trošimo iz utakmice u utakmicu, onda dođe President's Cup gdje nemamo više energije i završimo kako smo ovoga puta, upozorio je Karačić.
Ipak je SP veliko iskustvo koje će dosta poslužiti za nastavak podizanja momčadi koja ima povoljan raspored pred nastavak kvalifikacija za EP u Poljskoj.
- Sigurno smo jači poslije ovoga. Mi vjerujemo u sebe, ekipa je homogena, živimo praktički jedan za drugog. Ja sam uvjeren da ćemo se kvalificirati bez većih problema na Europsko prvenstvo, zaključio je Ivan Karačić.
Rukometaši BiH se danas vraćaju u domovinu letom iz Dohe.

Ovo trebamo shvatiti kao školu

President's Cup je donio dvije izgubljene utakmice i nemotiviran nastup.
- Mislim da je to bilo samo nepotrebno mučenje igrača kojih je strah ozljeda jer se poslije ovoga vraćaju u klubove. Teško je igrati utakmice bez značaja, kaže Karačić.
Ipak, prethodnih godina smo uvijek isticali problem nedostatka utakmica, a što je slučaj kod selekcija koje ne odlaze na velika natjecanja. Ovo je prvi put da smo sve to imali.
- To će nam dobro doći u kvalifikacijama za Euro. Mi idemo iz krajnosti u krajnost, nemamo utakmica, pa imamo 10 u 20 dana. Za nas to nije lako, ali je važno da se dignemo, ovo shvatimo kao trening i školu te se vratimo puno jači, istaknuo je Karačić.

Malinović: Ovakav kraj nam se ne smije ponoviti

Za osminu finala je nedostajalo malo, međutim, na SP-u često odlučuju sitnice, a nama se poklopilo puno toga negativnog.
- Imali smo puno ozlijeđenih igrača i sve se kasnije svelo na nas šest - sedam koji smo bili umorni, kazao je Dejan Malinović.
- Pokazali smo u prve četiri utakmice da se na nas može računati iako imamo još puno učiti. Moramo učiti od susjeda koji je to put uspjeha i kako se to radi na velikim prvenstvima. Očito je da mi još nismo dorasli tom zadatku, dodao je.
Bh. tim ima povoljnu poziciju osigurati kontinuitet na velikim natjecanjima.
- Pozicija u kvalifikacijama za EP nam je dobra i nadam se da ćemo se uspjeti sabrati do travnja i krenuti iz početka. Ovo kako smo završili SP nam se ne smije ponoviti, rekao je Malinović.

Marković: Sve bih isto napravio

Poslije poraza od Tunisa naša reprezentacija više nije odigrala ozbiljan meč.
- Pali smo, ne samo psihološki, nego nam se dogodilo i dosta ozljeda, Savić, suspenzija Prce, pa Perić, Zulfić, Mikić. Imali smo jako malo igrača u rotaciji da bismo mogli parirati Bjelorusiji i Rusiji, rekao je izbornik Dragan Marković istaknuvši da ne bi ništa promijenio u pripremi turnira da sad ima priliku sve iznova raditi.
- Kod izbora igrača ne bih ništa mijenjao. Pripreme su mogle biti bolje, ali za to treba imati veće financije. Ne možemo mi priuštiti ono što imaju Hrvatska ili Makedonija koje sa sobom vode po 12 ljudi da se brinu o njima. Mi još nismo tako veliki. Zato hvala Mostaru još jednom za uvjete koje su nam omogućili u pripremama, dodao je.
Gledali smo tijekom čitavog turnira neobično slaba izdanja Faruka Vražalića.
- Pokušao sam ga animirati na svaki mogući način, ali nije išlo i on je zaista imao crni turnir. S druge strane, mladi Zulfić je zadovoljio, ali on je još zelen za ovo, prokomentirao je Marković te dodao da je Deni Velić završio s reprezentativnom karijerom nakon što je prvo najavio da će igrati pa otkazao nastup za A tim pred start priprema za SP.
Statistički naš najbolji igrač je bio Dejan Malinović s 30 golova i 12 asistencija.
- Malinović je sam ostao na svojoj poziciji poslije ozljeda Marka Panića i Koste Savića. Igrao je i u obrani i napadu, a nosio nam igru u svim utakmicama. Zaista je odigrao odlično. Uvijek netko drugi iskoči od pojedinaca i zato ja ne bih previše hvalio moju igru, zaključio je Marković.

Nedostajala pomoć oba krila i lijevog beka

Bh. tim je u sedam utakmica postigao 175 golova iz 320 pokušaja, a što je 55 posto uspješnosti. Golove smo postizali sa 6 metara (51/77), s krila (16/35), s 9 metara (44/116), sa 7 metara (16/26), iz kontra napada (30/40), iz prodora (18/26). S lijevog krila i lijevog beka smo postigli po 9 golova, a s desnog krila 7 i upravo je s ovih pozicija najviše nedostajao veći učinak za bolje izdanje.

STRIJELCI
30 Dejan Malinović
20 Ivan Karačić
18 Senjamin Burić
17 Muhamed Toromanović
16 Alen Ovčina

ASISTENTI
18 Mirsad Terzić
15 Ivan Karačić
13 Duško Čelica
12 Dejan Malinović
11 Josip Perić

Iskusni kapetan Muhamed Toromanović je i na ovom turniru imao kontinuitet uspješnosti pa je postotak njegovog šuta bio 80 posto, odnosno najbolji u bh. timu. Zabio je 17 golova iz 22 pokušaja
Benjamin Burić je bio naš prvi golman na SP-a, a imao je učinak od 62 obrane iz 225 šutova ili 28 posto uspješnosti. Slijede Nebojša Grahovac 8/24 (33 posto) i Peđa Dejanović 10/38 (26 posto)
Alen Ovčina i Duško Čelica su s po šest oduzetih lopti naši najbolji igrači u ovom segmentu. Vladimir Vranješ je oduzeo pet lopti
Najviše je na terenu u sedam mečeva proveo golman Benjamin Burić (5 sati i 36 minuta). Slijede dva krila, Alen Ovčina (5:33) i Faruk Vražalić (5:24), zatim Dejan Malinović (4:32), Ivan Karačić (3:50)...
Tunis otpustio Hasanefendića

Poraz od Španjolske u osmini finala SP-a koštao je izbornika Tunisa Seada Hasanefendića posla. Tunis, koji je pobjedom u međusobnom duelu praktički oduzeo sve nade BiH da vidi drugi krug, u našoj je skupini B zauzeo četvrto mjesto, no preko Španjolske nije mogao. S obzirom na otkaz Hasanefendiću, očito se očekivalo više. Novosadski stručnjak po rođenju i trener koji je karijeru gradio u BiH, prethodno Tunisu vodio je njemački Minden, prije toga do 2011. godine radio je kao izbornik Srbije.

Dnevni list