Tomislav Brkić nakon preokreta u drugom kolu

Tomislav Brkić

... se u drugo kolo svladavši 19-godišnjeg Gianluigi Quinzija (397. ATP) rezultatom 2:1 (2:6, 6:1, 6:4) nakon dva sata igre.

Nakon lošeg izdanja u mečevima Davis Cup-a, te poraza u prvom kolu prošlonedeljnog Challengera u Tampereu Brkić je konačno prekinuo seriju poraza i dobio meč nakon ne baš kvalitetne igre, posebno u prvom i početkom trećeg seta, javlja oslobodjenje.ba.

Tomislav je bolje servirao, ali ispod svog nivoa sa 61% ubačaja i 67% realizacije prvog servisa uz čak 6 duplih servis grešaka. Dozvolio je suparniku čak 11 prilika za break, ali je spasio 7, dok je od deset koje je imao na servis Quinzia iskoristio 6. Ipak, pobjeda je pobjeda i nadajmo se da će već u slijedećem meču Mostarac pokazati svoje pravo izdanje i obradovati nas novim trijumfom.

U drugom kolu igraće sa boljim iz susreta Thiemo De Bakker - Fabricio Neis.

Naš teniser nastupio je i u konkurenciji dublova, zajedno sa Argentincem Federicom Coriom, ali su poraženi već u prvom kolu od domaćih igrača Naso/Volante sa 3:6, 4:6.

Na početku seta Italijan pravi break i vodi sa 2:0, međutim naš teniser uzvraća, smanjuje, da bi potom ponovo odigrao loš gem na svoj servis i omogućio Quinziju novi break za vođstvo 3:1. Tomo ponovo gubi servis pri rezultatu 2:5 i Italijan uzima prvi set sa 6:2, nakon 40 minuta igre.

Quinzi gubi gem na svoj servis na početku drugog seta. Tomo potvrđuje break i vodi sa 2:0. Nakon što je Italijan imao 40:0 u trećem gemu, Brkić kao da se trgnuo dobivši pet uzastopnih poena za vodstvo od 3:0 i dva breaka prednosti. Uz dosta problema naš igrač osvaja i slijedeći gem za velikih 4:0. Tomo igra sve bolje, pravi još jedan break i osvaja drugi set sa 6:1.

Treći set Brkić otvara loše i na startu gubi svoj servis. Potom Italijan ima nove break prilike u trećem gemu, ali Mostarac nekako uspijeva da dobije svoj servis gem i smanji na 1:2. U četvrtom gemu ponovo nesigurna igra i break lopta za Italijana, ali se Tomo opet spašava i rezultat je 2:3.

Kod 30:0 za Quinzia sudija dodijeljuje slijedeći poen našem teniseru, a Italijan negoduje, i. iako osvaja naredni poen za 40:15, gubi slijedeća četiri i Brkić se vraća u meč. Nakon toga naš momak konačno odigrava kvalitetan servis gem i dolazi do vodstva od 4:3.

U desetom gemu Tomo pravi pritisak na servis Quinzija i stiže do 0:40 i tri vezane meč lopte. Italijan asom spašava prvu, ali slijedi sjajn ritern našeg igrača koji, uz dosta muke, dobija meč nakon dva sata igre