ŠPK Zrinjski: Otvara se Prva baletna škola

balet

Plesači ŠPK Zrinjski, kao i svi ostali imaju mogućnost da upišu baletsku školu kao izvanredni učenici, te se sa profesorima baletske škole pripreme za polaganje razreda na kraju školske godine te dobiju svjedodžbu o završenom razredu. Učenici po završetku školovanja dobivaju svjedodžbu o završenoj osnovnoj baletskoj školi i sa njom imaju pravo upisa u srednju baletsku školu, bilo kojeg smjera.
Osnovna baletska škola traje 4 godine, i kao takva ima utvrđen svoj nastavni plan i program. Radi se po metodu Vaganove, Ruske balerine i pedagogice, koji je opće prihvaćen u svijetu.

Nastavni plan i program čine predmeti: klasični balet, primijenjena gimnastika, solfeđo, društveni ples XX i XXI stoljeća, kulturna geografija baleta, povijesno-balski plesovi, suvremeni ples i repertoar klasičnog baleta. Nastavu izvode iskusni baletski i plesni pedagozi, a šefica stručnog vijeća plesnih predmeta je Dijana Kozarski, izvanredna profesorica na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu i primabalerina narodnog kazališta.

Klasični balet je osnova za bavljenje drugim vrstama plesa i najstarija je samostalna umjetnička forma. Bavljenje baletom omogućuje: pravilno postavljanje i držanje tijela, oblikovanje i jačanje mišića, razvijanje snage, elastičnosti i izdržljivosti, glazbeno i ritmičko obrazovanje, upoznavanje glazbe iz baletskog repertoara, razvijanje samodiscipline i upornosti, razvijanje estetskih osjećaja i vrijednosti. U baletu svaki pokret, položaj tijela ili ekstremiteta ima svoj naziv i točno definiran način kako se izvodi. Baletska tehnika je posebna među plesnim tehnikama, veoma ugodna za tijelo i cjelokupan razvoj organizma djeteta.
Prijemni ispit za 1.razred će biti održan u petak, 12.09.2014.godine. Prijemnom ispitu mogu pristupiti djevojčice i dječaci uzrasta od 7 do 14 godina. Upis starijih i mlađih učenika je moguć ukoliko učenik pokaže izuzetne sposobnosti na prijemnom ispitu. Na prijemnom ispitu se provjeravaju fizičke predispozicije djece, provjera sluha i ritma, plesnost, tj plesanje uz glazbu.

Sve informacije kao i prijavnicu za prijemni ispit možete dobiti u prostorijama plesnog kluba Zrinjski na adresi Blajburških žrtava 23c. Kontakt tel: 063/424-685