FOTO  ŠPK Zrinjski: 400 plesača na Festivalu plesa Mostar 2015

špk

Savez Modernih plesova u BiH (SMP u BiH) je član Međunarodne plesne organizacije (International Dance Organization-IDO), koja okuplja više od 80 država širom svijeta.

Savez je jedini registrirani savez modernih plesova na državnom nivou, te je i član Sportskog saveza BiH. Kao takav ima sustav natjecanja, te plesači na osnovu plasmana na Državnom prvenstvu ostvaruju izlazak na Europsko i Svjetsko prvenstvo.
Festival plesa u Mostaru nije bio kvalifikacijski turnir samo za članice Saveza, nego je turnir otvorenog tipa i za nečlanice, i za one koji će to uskoro postati.

Na Festivalu je sudjelovalo preko 400 plesača iz cijele BiH. Najbrojniji, i sa najviše osvojenih medalja su bili plesni klubovi PK ''Gemma'' Banja Luka, PS ''Orion'' Sarajevo, PS ''Mo-Stars'' i ŠPK ''Zrinjski'' iz Mostara.
Na festivalu su još sudjelovali plesni klubovi: '' Fresh Generation'' Sarajevo, ''B-Dance'' Mostar, ''Nika'' Sokolac, ''Pro-Dance'' Mostar, ''Erigo-D'' Mostar, ''Plamingo'' Gračanica, ''Stars'' Zenica.
Natjecatelji su se natjecali u plesnim disciplinama Show dance, Jazz dance, Moderni balet, Street dance, Hip-Hop, Break dance, Disco dance, Electric Boggie, MTV dance.

U revijalnom dijelu programa su plesale najmlađe članice ŠPK ''Zrinjski'', male Bubamarice uzrasta 3-5god.
Na Festivalu su podijeljene diplome o položenom stručnom ispitu za zvanje koreografa za određene grupe plesova trenerima iz Mostara koji su u protekloj godini položili ispit pred međunarodnom komisijom i stekli pravo na koreografsku licencu.
Sudije na festivalu su bili: Velibor Srdić, IDO međunarodni sudija, Dragan Veselinović, IDO međunarodni sudija, Nikolina Jelača, IDO nacionalni sudija, Marina Čerkuč, IDO nacionalni sudija.

Prijatelji festivala su bili Restoran Charisma i Avon cosmetics, koji je podijelio poklon nagrade za natjecatelje.