Ruski atletičari izbačeni sa Olimpijskih igara

rusija olimpijada
Suci su saslušali argumente obje strane i presudili da je suspenzija koju je izrekao IAAF čvrsto utemeljena na činjenicama. Jelena Isinbajeva, slavna ruska atletičarka i dvostruka olimpijska pobjednica, ovu odluku je nazvala katastrofalnom te poručila CAS-u da je sahranio atletiku.

Bez svih ruskih sportaša u Riju?

Ovakav rasplet ovog slučaja mogao bi dovesti do zabrane nastupa svim ruskim sportašima u Rio de Janeiru koju bi mogao izreći Međunarodni olimpijski odbor (MOO). Naime, nakon što je u istrazi neovisnog istražnog povjerenstva predvođenog kanadskim profesorom prava Richardom McLarenom nepobitno dokazano da su ruske državne institucije sudjelovale u manipuliranju uzorcima ruskih sportašica i sportaša na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju i na Svjetskom atletskom prvenstvu u Moskvi, čime je prikriveno korištenje nedopuštenih stimulativnih sredstava, Međunarodni olimpijski odbor donio je odluku o suspenziji pojedinih ruskih sportskih dužnosnika te najavio moguću sankciju izbacivanja svih ruskih sportaša s Olimpijskih igara u Brazilu.

MOO je najavio da će prije donošenja ove odluke pričekati rasplet slučaja ruskih atletičara na Sudu za sportsku arbitražu. Kako je CAS podržao izrečenu zabranu nastupa, lako je moguće da će Igre u Rio de Janeiru proći bez sudjelovanja ruskih sportaša. To se posljednji put dogodilo 1984. godine, kad je najveći dio zemalja Varšavskog pakta predvođenih SSSR-om bojkotirao nastup na Igrama u Los Angelesu.