FOTO  PK Orka na humanitarnom plivačkom mitingu u Sarajevu Plivajmo za Rikija

pk orka, miting, plivanje

Proteklog vikenda, u subotu 16.4., „Orka" je sudjelovala sa čak 95 plivača na humanitarnom plivačkom mitingu u Sarajevu „Plivajmo za Rikija". Naime, ovaj miting je organizirao plivački klub „Sport time" iz Sarajeva, u svrhu sakupljanje sredstava za liječenje Rijada Đulića, četrnaestogodišnjeg dječaka, člana navedenog kluba, koji je obolio od aplastične anemije vrlo rijetke i teške bolesti. Naime, Rijadu je potrebno izvršiti hitno presađivanje koštane srži. Ovaj medicinski zahvat košta čak 250.000 eura, a za troškove smještaja i liječenja potrebno je izdvojiti 115.000 KM.

Pored „Orke", ovoj humanitarnoj akciji odazvali su se članovi 19 plivačkih klubova iz BiH i Crne Gore, točnije 597 djece plivalo je za Rikija. Mnogi plivački klubovi koji nisu bili u mogućnosti da dođu na natjecanje uplatili su kotizacije za plivanje i na taj način dali svoj doprinos ovoj humanitarnoj akciji. Rezultati na ovom mitingu su bili u drugom planu, a ukupan iznos humanitarne akcije koji podrazumijeva plivački miting, bazar i prikupljanje novca u raznim ugostiteljskim objektima, firmama i institucijama na kraju je iznosio 40.197,68 KM.

Već slijedećeg dana, u nedjelju, 17.4. članovi „Orke" su za svoje članove i prijatelje Kluba organizirali biciklističku turu; Mostar - Bunski kanali - Blagaj - Mostar u dužini od 36 km. Oko 30 članova Kluba svih uzrasta je uz lijepo druženje uspješno svladalo ovu turu.

Narednog vikenda jedna od najboljih plivačica u Bosni i Hercegovini, članica „Orke" Anida Mahinić, će kao članica reprezentacije BiH sudjelovati na prvenstvu Balkana za juniore u Volosu, u Grčkoj. Dok će, dio plivača narednog vikenda sudjelovati na VII međunarodnom mitingu „22 April"u Banja Luci, na kome se očekuje učešće plivača iz više od 10 europskih država.
Ostale aktivnosti u plivačkom klubu i školi plivanja se nastavljaju u svojim redovnim aktivnostima, a od 25.4. kreće upis novih polaznika u „Orkinu" školu plivanja za djecu svih uzrasta.