Najveći udarac Srbiji: Potvrđen presedan u povijesti sporta

olimpijski odbor, kosovo, punopravno članstvo u MOO, fiba, kosarka, košarkaši, kosovo
Bivša srpska pokrajina još je u listopadu primljena kao pridruženi član, a niti dva mjeseca kasnije postali su ravopravni dio olimpijske obitelji. To ujedno znači da će sportaši s Kosova moći bez problema nastupiti na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine.

Navodno, već je odlučeno tko će nositi i zastavu Kosova na otvaranju OI u Riju, čast će pripasti njihovoj najuspješnijoj sportašici Majlindai Kelmendi, koja je dvostruka svjetska prvakinja.

Kako bilo, je presedan u povijesti olimpizma, još niti jedna država koja nije član Ujedinjenih naroda nije postala dio MOO-a. No, Kosovu je to omogućeno i to baš 9. prosinca koji je dan Olimpijskog saveza Srbije.

Oni u Beogradu imaju svečano obilježavanje svog dana, a vijest iz Monaka će im upropastiti proslavu. Više nema razloga da Kosovo ne postane i član ostalih sportskih federacija. Moći će s punim pravom aplicirati za članstvo u organizacijama poput FIFA-e, FIBA-e, UEFA-e i uskoro sudjelovati u kvalifikacijama za najveće sportske događaje.

Sportski.net|D. J.