Mostar pod opsadom svjetskih skakača

Mostar, skokovi, Skokovi sa Starog mosta
Kultura skakanja u ledenu Neretvu sa Starog mosta u Mostaru stara je stotinama godina. Ovaj most jedno je od najpopularnijih ovakvih platformi u svijetu, a skakači koji su odrasli na Starom mostu za njega žive. No, na nekoliko dana svoj su dom prepustili najboljim skakačima svijeta. Red Bull Cliff Diving Svjetska serija u subotu će 15. kolovoza prodrmati površinu zelenila Neretve na svojoj šestoj postaji u potrazi za svjetskim prvakom. Skakači su već isprobali 27 metara visoku platformu Starog mosta te su spremni sutra pokazati najbolje iz svoje riznice okreta i akrobacija koje izvode pri 3 sekunde dugom skoku.

Jedini ekstremni sport na svijetu koji ne uključuje baš nikakvu zaštitnu opremu osim iznimne koncentracije i još ekstremnije tjelesne pripreme svake godine obilazi najfascinantnije svjetske lokacije u potrazi za savršenim skokom. Njih 14 najboljih skakača svijeta u svoj performans pri kojem dosegnu brzinu do 90 kilometara na sat, kako bi zadovoljili suce, moraju što bolje ukomponirati neke od 119 mogućih okreta u zraku, pri čemu se ocjenjuje i odraz te uron u vodu.

Favorit domaćih gledatelja je jedan od onih takoreći začetnika ovog sporta - Orlando Duque, koji je svoj prvi skok sa Starog mosta izveo prije nekoliko godina. Orlando je prije nekoliko godina isprobao i hrvatske litice pa je tako izveo nevjerojatan skok u Zmajevo oko u Rogoznici te obišao još nekoliko otoka i najavio svoj povratak na hrvatske litice.

 

Više o natjecanju pratite na www.redbullcliffdiving.com ili u subotu u 15:30 dođite do Mostara gledati istinsku akciju u izvedbi najboljih na svijetu.