I ove godine Biciklistička karavana prijateljstva Mostar – Vukovar

karavana, Vukovar, mostar-vukovar, biciklizam, biciklisti, Mostar, Vukovar, utrka, karavana
...od 28.travnja do 2.svibnja ove godine organiziraju Treću međunarodnu biciklističku karavanu prijateljstva Mostar - Vukovar 2015.

Kako ističu organizatori, karavanom se želi odati počast svim žrtvama u Hrvatskoj i BiH koji su položili svoje živote za obranu svojih stoljetnih ognjišta, a posebice žrtvama Vukovara u kojemu je tijekom tromjesečne opsade poginulo oko 3500 osoba, od čega više od tisuću civila. Najmlađoj žrtvi bilo je tek 6. mjeseci.

Također, jedan od razloga je i nastavak prijateljskih odnosa između BiH i Hrvatske te Grada Mostara i Grada Vukovara koji su gradovi prijatelji.

"Biciklističkom karavanom želimo ujedno povezati ta dva ratom napaćena i izmučena grada, čija se sudbina u mnogočemu promijenila kao posljedica ratnih događanja. Karavanom želimo isplesti niti prijateljstva između dvije države i dva grada te u naša sjećanja trajno urezati opomenu da se nikad ne zaboravi i to prenijeti generacijama koje dolaze. U tu nit želimo povezati i druga mjesta u BiH i Hrvatskoj koja su osjetila ratna stradanja, a kroz koja će karavana prolaziti", navode organizatori.

Biciklistička karavana prijateljstva trajat će pet dana, a sastojat će se od četiri etape ukupne dužine više od 500 kilometara. Karavana će kretati pravcem Mostar - Kiseljak - Žepče - Orašje - Županja -Vukovar.

Vozit će se magistralnim i županijskim cestama. Biciklističku karavanu osiguravat će policijska pratnja, a u pratnji će biti i kombi vozilo koji će prevoziti hranu, piće i druge potrepštine za sudionike biciklijade.

U biciklističkoj karavani , prema prvim pretprijavama, očekuje se sudjelovanje biciklista, kako iz Hercegovine, tako i iz drugih dijelova BiH, a svoj dolazak potvrdili su biciklisti iz Vukovara i Osijeka, koji će također iz Mostara krenuti prema Herojskom gradu. Biciklističkoj karavani pridružit će se i biciklisti iz Kiseljaka, Viteza, Žepča, Lepenice te drugih krajeva u središnjoj Bosni i Posavini.

U sudjelovanju u karavani prednost imaju članovi klubova organizatora i svi drugi sportaši, ali zbog lakše i kvalitetnije organizacije aktivnosti, broj sudionika je limitiran. Ukupan broj sudionika vožnje biciklom je 40, koji moraju sami sebi osigurati adekvatan bicikl.

Svi sudionici trebaju se prijaviti do 21. travnja 2014. godine. kako bi na vrijeme imali konačan broj sudionika radi daljnje organizacije, a sve detaljnije informacije o prijavi mogu pronaći na web stranici www.bkmostar.ba. Kako su protekle protekle karavane može se vidjeti na facebook stranici www.facebook.com/karavanaprijateljstva