FOTO  Doživite nezaboravan rafting na Neretvi - 05.07.2016

rafting, Konjic, Neretva
Samo jedna rijeka Hercegovine je uspjela savladati poniranja i uz pomoć svojih pritoka stvoriti jednu od najljepših dolina. To je rijeka Neretva, "Nil" Hercegovine, "srčana arterija" i "vrelo života" ovog područja. Ona je svojom snagom uspjela savladati moćne planinske džinove i doći do vječnog cilja- mora.
Neretva izvire ispod planine Jabuke u planinskoj Hercegovini, na nadmorskoj visini od oko 1000 metara, ulijeva se u Jadran ispod Metkovica 10 km širokim ušcem. Sa dužinom toka od 228 km i površinom sliva od 11 840 kilometara kvadratnih je i najveca pritoka Jadrana.

Rafting

Čovjek je od svog postanka težio ka nepoznatom.... Želio je prijeći rijeku, vidjeti šta je na drugoj strani jezera, mora. Shvatio je da ako poveže nekoliko stabala ili snopova trske dobije plovilo na kojem će moći preko vode. Tako je nastao najednostavniji splav i sigurno najstarije prevozno sredstvo. Današnji rafting čamci su moderni splavovi i glavna razlika od starih splavova je što su mnogo lakši i imaju plitak gaz što ih čini mnogo pokretnijim.

Gumeni čamci su prvenstveno nastali kao čamci za spašavanje a poslije je vojska počela da ih koristi za forsiranje rijeka i iskrcavanje jedinica sa brodova na obalu. Poslije drugog svjetskog rata splavari počinju da koriste ove vojne čamce za rekreativno spuštanje niz rijeke. Do 1960 godine već je postalo popularno splavarenje Velikim kanjonom na rijeci Kolorado u Arizoni. Poslije toga došlo je do ubrzanog razvoja ovog sporta i konstrukcija i materijala za nove čamce. Osamdesetih godina napravljeni su rafting čamci sa šupljim dnom za samopražnjenje vode, čime su čamci postali još pokretniji i lakši za upravljanje. Danas je rafting jedan od najpopularnijih oblika aktivnog odmora.

Etno selo

- Agencija Hit Raft u okviru svoje ponude nudi i smještaj u novoizgrađenom Etno selu "Ban Vir" .
- Selo je izgrađeno na startnom mjestu raftinga Hit Raft, lokalitetu Ban Vir (Glavatičevo). Rađeno je od u etno stilu od prirodnih materijala (kamen, drvo)

Etno selo "Ban Vir" raspolaže sa 5 kuća sa kupatilima i 30 ležajeva.

U sklopu etno sela Ban Vir nalazi se i restoran gdje možete uzivati u domaćoj hrani i prelijepom prirodnom ambijentu. Kod nas probajte teletinu ispod saća, potočnu pastrmku, sve vrste pita, domaća bosanska jela i još mnogo toga pripremljenog po tradicionalnoj recepturi, sa mnogo truda i ljubavi.

Ukoliko želite doživjeti pravu avanturu Raftinga na Neretvi javite se ljudima sa dugogodišnje iskustvom i koji vam garantiraju vrhunsku uslugu.

Telefon:

  • +38736739221
  • +38761175326

E-mail:

U našoj fotogaleriji pogledajte dio atmosfere sa raftinga

Sve fotografije u GALERIJI

HERCEGOVINA.info