FOTO  Davor Ondrašek: Plivanje stvarno traži puno odricanja, unutarnje snage i samouvjerenost

davor ondrašek, apk zrinjski

Ovaj pura predstavljamo Davor Ondrašeka trenera u klubu.

Možete li se predstaviti?

Zovem se Davor Ondrašek. Dolazim iz Hrvatske, točnije iz Đakova. Imam 24 godine i student sam 5. godine Fakulteta za fizičku kulturu - FPMOZ u Mostaru i već četvrtu godinu trener u APK Zrinjskom.

Kao prvo hoćete li nam reći otkuda jedan Slavonac u Mostaru i Hercegovini?

U osnovnoj i srednjoj školi sam trenirao plivanje, pa me prvenstveno to motiviralo za upisivanje Fakulteta za fizičku kulturu.
Spletom okolnosti , zbog fakulteta i moga avanturističkoga duha odlučio sam se studiranje u Mostaru. Mostar mi se činio kao grad s puno mogućnosti za mlade studente. Danas, kada gledam na tu odluku, mislim da nisam pogriješio. Jako sam zadovoljan Mostarom kao gradom ,fakultetom koji pohađam, kao i svojim angažmanom APK Zrinjskom koji mi daje dobru podlogu za život i napredovanje u poslu.

Možete li nam reći nešto o svojoj plivačkoj karijeri?

Prvi počeci moje plivačke karijere počeli kada sam s 8 godina počeo trenirati u Plivačkom klubu Đakovo. Nakon savladavanja osnovnih tehnika, počinjem redovito trenirati do svoje 19 godine. Preko ljeta sam plivao na 50 metarskom bazenu, a za vrijeme zime išli smo do prvoga zatvorenoga bazena koji se nalazi u Osijeku. Zbog tih ne uvjeta Đakovo se nalazi u „B" sa gradovima koji nemaju zatvoreni bazen. U svojoj plivačkoj karijeri osvojio sam preko 80 medalja na državnim „B" prvenstvima , raznim regionalnim prvenstvima, te međunarodnim mitinzima . Ovim putem zahvaljujem se upravi PK Đakovo i trenerici Rolandi Takač-Lončarić, te svim trenerima sto su me usmjerili na pravi put.

Znam da je teško, ali pokušajte usporediti plivanje u Slavoniji i ovdje u Hercegovini?

Teško je to usporediti ali pokušat ću. Sve ima svoje prednosti. Današnji uvjeti su puno bolji nego dok sam ja plivao. Što se tiče Slavonije, prije 2 godine otvorio se zatvoreni bazen u Vinkovcima, a prije godinu dana i u Slavonskom Brodu. Nadam se da će i Đakovo uskoro dočekati taj bazen. U Hercegovini i je isto tako manjak bazena. Nedostatak uvjeta nam diktira slabije rezultate od recimo Banja Luke , Sarajeva ili Zagreba. Veseli me to da i u tim uvjetima uspijevamo stvoriti odlične plivače koji osvajaju medalje gotovo na svim natjecanjima na koje odu.

Plivanje je zahtjevan sport, pa koliko treba odricanja u životu da bi se uspjelo nešto ostvariti?

Je, plivanje je stvarno zahtijevan sport koji traži jako puno odricanja i stalnih postavljanja novih ciljeva . Odricanja su velika od strane samoga plivača/plivačice pa sve do strane njihovih roditelja . Da bi se napravio neki solidan rezultat potrebno je preko 4 godine napornog plivanja, a napraviti vrhunski rezultat, što znači biti državni prvak ili otići na neko veliko europsko ili pak svjetsko prvenstvo potrebno je i preko 10 godina plivanja, s tim da bi trebalo trenirati dva puta dnevno. Tu je još kondicijska priprema sportaša, pravilna prehrana... Plivanje stvarno traži puno odricanja, unutarnje snage i samouvjerenosti da ti to možeš, hoćeš i moraš.

Što možete reći o plivanju s pozicije bivšeg plivača i trenera?

Plivanje volim i jednostavno uživam u svakom zaveslaju, okretu, svakom kilometru koji isplivam i koje ću još isplivati. Za mene ne postoji pojam „bivši plivač", jer voda, odnosno bazen, kada se „uvuče pod kožu" teško izlazi. Upravo je i to bio razlog da se počnem baviti trenerskim poslom. Dok sam bio plivač uvijek sam sebi postavljao ciljeve. Tako i sada, kada sam trener, sebi postavljam ciljeve što želim napraviti od plivača odnosno plivačice. Mislim da, uz dobru organizaciju i dobro planiranje treninga, to i postižem .

Kako je raditi sa mladima? Je li teže biti plivač ili trener?

Sa mladima je super raditi!!! Uvijek učiš od njih i uvijek te razvesele dobri rezultati, mada je najbitnije od svega sami odgoj sportaša.

Ima li trenutaka kada vas plivači učine ponosnim trenerom?

Naravno, gotovo na svakom treningu! Dječji osmijeh na početku, odnosno na kraju treninga ne može nitko platiti. Dječju radost kada osvoji medalju također. Zbog toga i volim posao trenera, jer radost, sreća i snaga, koje ti daju djeca, guraju te naprijed u životu!

Jeste li kao trener zadovoljni uvjetima u kojima radi APK Zrinjski?

Uvijek može bolje. Uprava APK Zrinjskoga čini sve da se poboljšaju uvjeti rada i veliko im hvala na tome. Udruženim snagama, mi treneri i Uprava Kluba, dajemo doprinos odličnim rezultatima naše djece.

Što planirate u budućnosti? Vidite li se i dalje u plivanju?

U bližoj budućnosti planiram završiti fakultet. Kako sam već ranije naveo 5. sam godina i to želim privesti kraju. Imam još par ispita i diplomski rad. Plivanje je moj poziv koji me čini sretnim i namjeravam mu se posvetiti i u budućnosti, a rad s djecom je općenito nešto najljepše za mene!

Evo za kraj neka poruka za one koji bi se htjeli početi baviti plivanjem.

U tijeku je upis u Školu plivanja - Obuka neplivača za proljetni ciklus koji kreće 27.4.2015.g. Svi zainteresirani mogu prijaviti dijete na mob. 063 276 256 ili na [email protected]. Mi se radujemo njihovom dolasku!

HERCEGOVINA.info