David Šiljeg: Organizirat ćemo i natjecanje u preciznom slijetanju

paragliding ljubuski

...ovoga sporta mnogo je onih koji se raspituju kako se okušati u njemu. David Šiljeg, jedan od zaljubljenika u ovaj sport i organizator tandem letova, kazao nam je kako paraglideri lete zrakom tražeći zagrijane zračne stupove koji se dižu u visinu te pomoći takvih uzlaznih strujanja mogu i sami biti podignuti gore.

Revijalno natjecanje

Vrhunski paraglider pilot u stanju je preletjeti udaljenost veću od 400 kilometara i ostati više od 10 sati u zraku, ali za to mora biti spreman nadmašiti i svjetski rekord.
"Naučiti letjeti se može kroz sustavnu obuku u nekom od obučnih centara u Bosni i Hercegovini, ali i izvan granica države.

Dobna granica se kreće od 16 pa do 60 godina starosti i više. Letenje nije previše zahtjevno, niti komplicirano, ali zahtijeva jednu dozu samosvjesnosti i odgovornosti kako za sebe, tako i za druge pilote u zraku. Ljubuški sa svojom geografskom pozicijom i konfiguracijom terena koji ga okružuje pruža jako dobre uvjete za bavljenje ovim sportom. U posljednje vrijeme dolazi sve više pilota na naše prostore, ali ne samo na naše, nego i diljem Hercegovine te se na taj način neizravno promovira i sam kraj", kaže Šiljeg.

Dodaje kako je nakon radova na stazi iznad Radišića omogućen i prilaz džipom na sami start, koji je dovoljno prostran da s njega mogu letjeti i tandem paraglideri (letovi u dvoje), ali je potrebno još raditi na uređenju starta kako bi bio što bolji i sigurniji za sve kategorije pilota.

"Poneki građani su imali tu sreću letjeti u tandemu iznad Ljubuškog i bili su presretni nakon slijetanja, htjeli su opet gore. Nadamo se da će letenje na ovim prostorima zaživjeti i biti dostupno svima koji se odvaže vinuti u nebo, pogotovo nakon proljeća 2015. kada planiramo organizirati revijalno natjecanje u preciznom slijetanju te učiniti paragliding još više dostupnim dolaskom i drugih pilota u grad i razmjenom iskustava. Jako je lijepo kad možete svoju letjelicu spakirati u jedan veći ruksak, staviti ga na leđa i poletjeti s bilo kojeg mjesta na zemlji koje ima dobre uvjete za letenje, a baš takav je paragliding", objašnjava on.

Najmlađi sport

Inače, paragliding, odnosno padobransko jedrenje je jedan od najmlađih sportova takve vrste. Počeo se razvijati u Francuskoj krajem 70-ih i početkom 80-ih godina kada su planinari i alpinisti tražili jednostavan i brz način za silazak s planina. Od tada do danas sport se nije prestao razvijati kako u pogledu sigurnosti, tako i u pogledu razvoja novih disciplina. Unaprjeđivanje vještine letenja i pomicanje granica u ovom sportu doveli su do razvoja izuzetno laganih i čvrstih materijala od kojih se izrađuje oprema te pronalaska novih tehničkih rješenja u samoj konstrukciji letjelice.

Dnevni list