FOTO  Ana Čović: Plivanje je dio mene, a plivačica moj drugi identitet

ana čović

Ana je ostvarila veliki broj odličnih rezultata koje je teško nabrojati u jednom članku. Ana je i jučer bila zlatna na maratonu koji je održan na Buškom jezeru, i evo što kaže Ana za naš portal HERCEGOVINA.info:

Prvo nam reci od kada se baviš plivanjem?

Plivanjem se bavim od 2000. godine.

Što je jednu djevojku potaklo da se počne baviti plivanjem?

Kao petogodišnjakinja, voljela sam plivati. Moja mama je saznala za plivački klub te me, uz moju suglasnost, učlanila u njega. Zavoljela sam taj sport, nove prijatelje, natjecanja i putovanja.

Što u biti za tebe predstavlja biti plivačica i baviti se plivanjem?

Sada, kada sam odrasla, plivanje je dio mene, a plivačica moj drugi identitet. Kao plivačica doživjela sam velike radosti, prve ljubavi, imala velike želje i velike nade.

Znam da je teško, ali možeš li nabrojati neke od važnijih rezultata koje si ostvarila?

Kroz ovo vrijeme ostvarila sam mnoge zapažene rezultate, kao što su višestruka državna odličja u različitim disciplinama. Osvajala sam i brojne medalje na međunarodnim natjecanjima, kao i plivajući maratone na 5 i 2.5 kilometara.

Da li su ti neki rezultat ili natjecanje ostali u posebnom sjećanju?

Posebno mi je ostalo u sjećanju natjecanje na Zlatiboru „ Čigota kup“ kada sam, kao jedna od mlađih natjecateljica, osvojila svoju prvu medalju, broncu na 50m prsno. Još mi je u sjećanju trka 200 metara prsno na državnom prvenstvu 2008. kada sam ubjedljivo osvojila zlatnu medalju, a u istom danu zajedno sa svojim prijateljicama oborila državni rekord u jednoj od štafeta.

Kakav je osjećaj penjati se na pobjedničko postolje i biti najbolja?

Veličanstven!!! Tada zaboraviš na sav trud i napor kroz koji si prolazio trenirajući.

I jučer si na maratonu „Buško jezero 2014“ bila prva, da li je bilo teško?

Dionica je bila iznimno naporna. Bilo je vrlo loše vrijeme. Kiša je pljuštala, popraćena gromovima i munjama, i bila je nemoguća vidljivost. Kada sam došla do cilja, saznala sam da sam prva i tada sam zanemarila sve vremenske neprilike.

Evo nakon svega ideš u Ameriku, da li ti je teško ostaviti Mostar i prijatelje iz kluba?

U Ameriku, točnije u Gainesville, na University of Florida, odlazim studirati, mehaničko inžinjerstvo. U kontaktu sa sveučilišnim plivačkim klubom tamo nastavljam trenirati i predstavljati sveučilište na natjecanjima. Mostar će mi jako nedostajati, a posebno prijatelji iz kluba i obitelj. Veselim se novim izazovima i prilici za bolju budućnost koju sam dobila,velikim dijelom kroz plivanje i što sam bila učenica Koledža Ujedinjenog Svijeta u Mostaru.

Kakva su ti očekivanja u budućnosti što se tiče plivanja?

Nadam se da ću svoju formu poboljšati kao dio Gator nacije, da ću tamo uz poznata imena ostvariti svoje najbolje rezultate i najveće uspjehe i da ću doći spremna, već sljedeće godine, da predstavljam APK Zrinjski na ljetnom državnom prvenstvu.

Evo još za kraj neka poruka našim čitateljima od sjajne mlade plivačice?

S obzirom da sam među rijetkim ustrajala ovolike godine u ovom sportu, te bila odlična učenica, završila glazbenu školu (smjer violina), želim poručiti svim plivačima i plivačicama da ne odustanu kada naiđu na prepreke i poteškoće. Svi oni koji se ne bave sportom, a posebno plivanjem, bilo bi dobro, da se što prije pokrenu i počnu uživati u svom životu korisno provodeći vrijeme za sebe i svoje zdravlje. Tada će postati i bolji učenici, bolji ljudi i kompletnije osobe.

Naš portal želi Ani puno sreće kako u životu, tako i u nastavku svoje plivačke karijere.

HERCEGOVINA.info