Zrinjski brani naslov prvaka, Široki i Sarajevo ga napadaju

vinjani
Tim redom titule su osvajali nabrojani klubovi u dvanaest premierligaških sezona koje su iza nas, a teško da ćemo u trinaestoj sezoni, koja kreće predstojećeg vikenda, dobiti i osmog prvaka, bez obzira što Premier liga nije od onih koje se karakteriziraju “predvidljivima”. Kao što se može zaključiti iz naslova, naša je prognoza da će glavnu ulogu voditi Zrinjski, Široki Brijeg i Sarajevo, odnosno tri kluba koja su i u sezoni između nas završili na pozicijama broj jedan, dva i tri. Ostali? Željezničar je u očitom padu već neko vrijeme, Velež ima momčad za gornji dio, ali ne i za borbu za titulu, slična je situacija sa Čelikom, vjerojatno i s Olimpicom, dok nestabilni Borac ne može u borbu za sami vrh.
Zrinjski u lov na svoj četvrti naslov u nizu kreće kao legitiman kandidat za titulu. Mostarcima u prilog ne ide tradicija, jer je u svim prethodnim sezonama samo Željezničar uspio obraniti prvo mjesto u sezoni 2012./2013., no Plemići su danas ipak u boljem položaju nego prije godinu dana kada su krenuli u borbu za treću titulu. Naime, čelni ljudi kluba su i dalje isti, stručni stožer također, dok je igrački kadar širi nego protekle sezone.
Široki Brijeg također ima velika očekivanja od sljedeće sezone. Iako konstantno u samom vrhu, na Pecari se jednostavno predugo čeka na treći naslov prvaka – drugi je osvojen još prije osam godina, nakon čega su se u Širokom Brijegu čak četiri puta morali zadovoljavati drugim mjestom. Slično kao i Zrinjski, Široki Brijeg u novu sezonu također kreće s istim ljudima u klupskom rukovodstvu i stručnom stožeru, ali i s nijansu slabijim igračkim kadrom, budući da je rubrika “otišli” trenutačno nešto popunjenija od one “došli”. Usprkos tome, na Pecari jasno naglašavaju kako žele titulu.
- U sezoni pred nama želimo završiti na jednom mjestu više nego u protekloj sezoni, kazao je trener Širokog Brijega jasno aludiravši da je cilj naslov prvaka, budući da su na kraju prošle sezone Širokobriježani u leđa gledali samo Zrinjskom.
Kao i obično, najglasniji su na Koševu na kojem vjeruju da Sarajevo napokon može do svog drugog naslova prvaka – prvu i jedinu premierligašku titulu su osvojili 2007. godine. Ambicije se definitivno moraju karakterizirati utemeljenim, budući da je ionako dobar igrački kadar dodatno pojačan dovođenjem Džemala Berberovića, Harisa Duljevića, Ševka Okića, Miroljuba Kostića i Riste Mitrevskog, dok od važnijih igrača iz protekle sezone na Koševu nema samo Mate Jajala.

Domaćini sve manje uspješni

Iako će oni neupućeniji Premier ligu možda i danas okarakterizirati “domaćinskom”, najjači rang bh. nogometa to više nije. To potvrđuju brojke, budući da je u 240 prošlosezonskih utakmica pobjedama domaćina završilo samo 50,4 posto utakmica. Istina, tih 50,4 i dalje je malo iznad prosjeka najjačih prvenstava Europe, ali stvar je u tome da je taj postotak iz sezone u sezonu sve manji. Primjerice, u sezoni 2007./2008. svjedočili smo rekordnom  broju pobjeda domaćina – 191 ili 79,6 posto, dok se taj postotak u prošloj sezoni spustio na iznad spomenutih 50,4.

Drina i Sloboda

Kroz prethodnih dvanaest sezona Premier lige bodove su skupljala 33 klub, a zanimljivo da je samo njih pet i dalje u društvu najboljih – Željezničar, Široki Brijeg, Sarajevo, Zrinjski i Čelik. Nakon GOŠK-a (2011./2012.) i Gradine (2012./2013.), prošle sezone smo upoznali još dva debitanta, Vitez i Mladost iz Velike Obarske, dok ćemo u sezoni pred nama u najjačem rangu opet gledati povratnike Drinu i Slobodu.

Brazuca

Nakon premijerne sezone 2002./2003. u kojoj je Premier liga brojala rekordnih dvadeset klubova, u sezoni pred nama svjedočit ćemo dvanaestom izdanju Lige 16. Premier liga BiH i ove sezone će imati službenog sponzora – BH Telecom, s kojim je NS BiH potpisao novi dvogodišnji ugovor, dok će službena lopta biti Adidasova Brazuca.

Musa, Bajić i Karačić

Samo tri kluba u novu sezonu će ući s istim trenerima kao i prije godinu dana – Slaven Musa i dalje je za kormilom Širokog Brijega Radnik i dalje vodi Srđan Bajić, dok je na klupi Zrinjskog još uvijek Branko Karačić.

Navijači mogu na gostovanja

Nogometni savez BiH ukinuo je odluku o zabrani organiziranog odlaska navijača na gostujuće utakmice, a koja je na snazi bila tijekom proljetnog dijela sezone. U odluci Komisije za hitnost između ostalog stoji da će nadležni organi NS-a BiH s posebnom pažnjom pratiti “sva događanja uoči, tokom i nakon utakmica te će shodno tome bezuvjetno poduzimati neophodne mjere, uključujući i mogućnost ponovnog donošenja odluke o zabrani organiziranog odlaska navijača na gostovanja.

Dnevni list