Zašto su Široki i Zrinjski uvijek u vrhu Premijerlige BiH

zrinjski-široki
...Premijer lige Bosne i Hercegovine nalaze se Široki Brijeg i Zrinjski, piše sportsport.ba

Godinama se već dva kluba iz Hercegovine nalaze u samom vrhu Premijer lige Bosne i Hercegovine. Zrinjski je prošle godine bio prvak, a teško se sjetiti kada su Širokobriježani propustili priliku izboriti plasman u Europu.

Rezultat je to višegodišnjeg sustavnog rada u ovim klubovima, prije svega Širokom Brijegu koji se oslanja na svoju školu nogometa, što svakako daje rezultate. Veliki doprinos tome je i vrhunski trening centar ekipe iz Širokog, Karačić-Musa u kojem stasavaju mladi nogometaši ovog kluba.

Kamp Musa-Karačić veliki je sportski kompleks na Mostarskom Blatu koji ima tri nogometna terena. Od toga su dva sa prirodnom travom, a jedan sa umjetnom. Osim toga u trening centru nalaze se i malonogometno, rukometno, košarkaško i odbojkaško igralište.

Zrinjski s druge strane ima nešto drugačiju politiku, a to je dovođenje jeftinih i slobodnih nogometaša, a skauti ekipe iz Mostara rijetko naprave pogrešku. Najbolji primjer je jedan od najboljih igrača lige, Ivan Crnov koji je u redove Plemića stigao kao nepoznat igrač iz hrvatskog niželigaša Gorice.

Međutim ono što može radovati navijače mostarskog kluba jeste činjenica da su se Plemići aktivirali u radu sa omladinskim selekcijama kluba. Tako su juniori Zrinjskog na drugom mjestu juniorske Premijer lige Bosne i Hercegovine sa tri boda zaostatka u odnosu na Široki Brijeg, ali i utakmicom manje na svom kontu.

Odličan rezultat Plemići su ostvarili u Rimu na omladinskom turniru Woytila Cup. Zrinjski je u konkurenciji velikana poput Rome i Lazija završio kao drugoplasirani. Bolji od Mostaraca bili su nogometaši Lega Nazionale Dilettantija.

Za velike rezultate potrebna je i trenerska konstanta, a to su u Branku Karačiću i Slavenu Musi pronašli hercegovački klubovi. Rezultat ne dolazi odmah, potrebno je iskazati povjerenje treneru i u trenucima kada stvari ne idu željenim tijekom. Oba trenera u svojim su klubovima od 2012. godine, a njihov rad itekako je vidljiv, čemu svjedoče posljednji rezultati Zrinjskog i Širokog Brijega.