U posljednje dvije godine u Hrvatskoj nije bilo većih incidenata. Zašto Platini i dalje provocira?

Razum, očito, konstantno ostaje u Nyonu. Jer, kako drugačije komentirati galopirajuću Uefu koja gotovo na svakodnevnoj bazi šalje ukore pred isključenje hrvatskoj nogometnoj, ali i državnoj Vladi. Najnoviji zveket, eto, potpisuje Grigorij Surkis, čiji su prsti bili svugdje, pa čak i pekmezu Uefine sudačke komisije.

No, nije riječ ovdje o kontroverznom ukrajinskom biznismenu, već u ničim utemeljenim prijetnjama krovne nogometne organizacije, koja na identičan način prijeti i Srbiji. Srbiji, u kojoj je ubijen francuski navijač, Srbiji, koja je sa zapaljenim bakljama uletjela u autobus vlastite reprezentacije, želeći spaliti živog (!) vratara Vladimira Stojkovića jer je, eto, bio hrabar (ili lud, svejedno) zamijeniti dres Crvene zvezde onim Partizana.

U odnosu na Srbe, koje Uefa kudi poput nas, ali i druge europske države, od "silno emotivne" Grčke i Turske, preko starih bastiona huliganizma Rusije i Poljske, ali i do civilizirane Njemačke i Italije, Hrvatska je posljednjih godina svjedočila najmanjem broju huliganskih ekscesa.

Uostalom, jedino se Hrvatska uz Njemačku može podičiti da, hvala Bogu, u neredima nikada nije bilo smrtno stradalih. Ali je, zaista nevjerojatno, Hrvatska glavni problem, trn u oku inače čiste Uefine zjenice. Dakle, BBB-i i Torcida posljednji su se puta sukobili još u kolovozu 2009. kod Brinja, a zadnji stadionski eksces datira iz 1. svibnja 2010. godine, kada su se u Maksimiru žešće sukobili Boysi i policija.

Otad, međutim, ne postoji niti jedan hrvatski incident koji bi se mogao usporediti s dolje navedenim primjernima. Niti jedan!

Srbija je, štoviše, prošla bolje u Uefinom javnom bičevanju, jer je predsjednik Vlade Dačić otvoreno obećao pomoć u smirivanju huliganskih ispada, dok su hrvatski vlastodršci Uefi odaslali košaricu. Zasluženu, u svakome slučaju! Jer, još nevjerojatnije zvuči Surkisova prijetnja da hrvatsko "klečanje na kukuruzu" podržava i sama Fifa, kojoj je, valjda slučajno, promaklo kažnjavanje Egipta, gdje su prošle godine u jednim od najvećih nereda u povijesti nogometa stradale 74 osobe, a zbog istog su suludog plesa smrti egipatske vlasti 21 osobu osudile smrću vješanjem.

Izvor: Jutarnji.hr