Sušić: 'Sanjam gol za pobjedu, ovaj grad i navijači zaslužuju Europsku ligu!'

tino sušić, BIH, reprezentacija BIH, tino sušić, Hajduk, Europska liga, Tino-Sven Sušić, inter, Hajduk, Hajduk, bitka za Hajduk, tino sušić, HNK Hajduk, tino sušić, Hajduk, tino sušić, HNK Hajduk
- Običnim danima nema napetosti, a danas jedva čekam kada će utakmica. Fantastičan je osjećaj. Sanjam puni Poljud i naš prolaz - bez oklijevanja je u startu ispalio BiH reprezentativac u bijelom dresu.

Dnjipro je pred vratima, a Poljud je već odavno rasprodan. Ne može Tino objasniti svojim nekadašnjim suigračima u Belgiji što se to događa u Splitu.

- Kada im kažem da je stadion rasprodan četiri dana prije utakmice, misle da se zezam. Ne vjeruju da se nešto takvo može dogoditi. Da grad od 200.000 stanovnika rasproda stadion od 35.000 mjesta u tako kratkom roku. Ali onda im pošaljem video s utakmica i shvate da se u Splitu živi za nogomet. Upravo zbog naših navijača najviše bih želio plasirati se u Europsku ligu - kazao je Sušić i dodao:

- Jasno, i zbog nas igrača. U ove dvije godine krvavo smo radili, zaslužili smo jednu veliku satisfakciju.

Dvije je godine Tino u Hajduku i sretan je što je u ljeto 2012. napravio ključni potez karijere.

- Nisam dugo ni razmišljao, brzo sam se odlučio za Hajduk. Definitivno najbolja odluka karijere. Sve je krenulo uzlaznom putanjom. Prvotimac, reprezentativac..., ma sve je postalo čista petica. Još mi samo fali jedan pravi klupski rezultat. Europski rezultat.

Ulazak u Europsku ligu kao nagrada za sav trud u protekle dvije sezone? Dobro zvuči, ali ne ide u životu sve prema zaslugama. Uostalom, Hajduk je prvu utakmicu odigrao u podređenoj ulozi. Da ne kažemo, sporednoj. Još nam u glavi zvoni statistika prvog dijela kijevskog susreta. Udarci u okvir 9-0, korneri 8-0! Za samo 45 minuta igre. Gdje je nastao problem u prvom poluvremenu kijevskog dvoboja?

- Stajali smo daleko od igrača. Usto, oni su bili agresivniji, uzeli su nam gotovo sve dvoboje. Nismo bili pravi, imali smo više od 20 minuta sredinom prvog dijela u kojima smo bili potpuno nevidljivi. Zašto i kako, to ne mogu objasniti. Ali jasno mi je gdje su nas nadigrali u prvom poluvremenu.

Veznjaci Dnjipra, Ruslan Rotan i Sergij Kravčenko, napravili su razliku. Dva iskusna defenzivca u sredini terena pomaknula su igru prema naprijed. Tako je izgledalo s tribina, a kako je bilo na terenu?

- Nažalost, njihovi su veznjaci bili ključni ljudi prvog poluvremena. Vidjelo se da imaju golemo iskustvo, da su tjelesno moćni. Mi smo pokušavali iznijeti loptu, ali gubili smo te dvoboje. Meni se dopao i ljevokrilni ofenzivac Gama. Portugalac je sjajan igrač.

I nije jedini u Dnjipru. Kvalitetna je ukrajinska momčad, ali nije savršena. Koje su mane Dnjipra, na čemu se temelji optimizam pred sutrašnji dvoboj?

- Pokazali smo u drugom dijelu kijevskog dvoboja kako se igra s Dnjiprom. Blizu igrača, agresivniji pristup i već je to bila sasvim drukčija priča. Znam, neće biti lako u uzvratu, morat ćemo mudrom igrom doći do pobjede. Ali kako neće nama biti jednostavno, ni igračima Dnjipra neće biti svejedno kada istrče na puni Poljud.

Gledatelji mogu biti 12. igrač, ali ne daju pogotke. Na travnjaku se odlučuje utakmica.

- Istina, ali kada Torcida zagrmi, na terenu nas jednostavno gura prema pobjedi. Uz podršku koju imamo s tribina, ja se uvijek osjećam bolji i spremniji. Dobijem dodatnu snagu, kao da mogu 15 sprintova u seriji napraviti. Što mogu naši navijači napraviti, to je pravo čudo. Na terenu se mora doživjeti ozračje Poljuda. Onaj huk sa sjevera kada krene po svim tribinama. Sada se naježim od pomisli što će biti u četvrtak - spremno će Sušić.

Ali Dnjipro je iskusna momčad, zar mislite da će se preplašiti navijačke podrške?

- Ne, navijači su naš vjetar u leđa. Neće se Dnjipro preplašiti, ali važno je da mi dobijemo potporu koja nas vodi prema pobjedi.

Kakvoj pobjedi? S dva pogotka razlike? Ili onoj najslađoj za prolaz, 1:0?

- Nikada se ne upuštam u prognoze rezultata. Samo tražim način kako pobijediti. Bit će puno teže nego protiv Šahtjora, to jedino znam.

Ono što povezuje Šahtjor i Dnjipro jesu pogoci Sušića. Upisao ih je dva. Ali ne misli stati na "dvici".

- Čekam treći, najdraži. Za pobjedu protiv Dnjipra. Eh, to bi bio posao. Postići pogodak i proći u Europsku ligu. Bolje jednostavno ne može.


Pokušat ćemo i Dnjipro odmah napasti

Hajduk je eliminirao Šahtjor nakon poraza 2:4 u prvoj utakmici. Na Poljudu je završilo 3:0, ali bitno je naglasiti, u najavi uzvrata svi hajdukovci bili su maksimalni optimisti. Od Tudora do posljednjeg igrača. Danas je Hajduk u manjem zaostatku, ima 1:2 iz prvog susreta, ali stječe se dojam da je puno veći, ili preciznije rečeno, realniji optimizam bio pred susret s Kazahstancima nego uoči dvoboja s Dnjiprom.

- Dnjipro i Šahtjor nisu ista kategorija. Ukrajinci su neusporedivo kvalitetnija momčad. Međutim nisu neprolazni. Imaju novog trenera, fale im Konopljanka i Mattheus. Nisu ni uigrani na startu sezone. Postoje i u Dnjipru slabe točke, uostalom dali smo im gol u Kijevu, zašto ne bismo u Splitu. Taktika? Zabiti pa se povući ili strpljivo čekati priliku za pogodak. To su sigurno neke dvojbe o kojima svi razmišljaju. Ne znam, ali teško možemo čekati. Šahtjor smo lomili od prve minute, pokušat ćemo i Dnjipro odmah napasti. Nismo momčad koja čeka i kalkulira.

sportske.jutarnji.hr