Slovenac sve izgledniji nasljednik Platinija

Aleksander Čeferin
Njegovu kandidaturu za predsjednika Europske nogometne asocijacije službeno je podržao i Nogometni savez Irske. Izvršni direktor Saveza John Delaney rekao je kako je "siguran u svaki posao koji u nogometu obavlja Aleksander Čeferin".

"Vjerujem da on ima sve potrebne karakteristike za stvaranje neophodnog balansa koji će doprinijeti neophodnom napretku UEFA-e. Čeferin se u Sloveniji pokazao kao progresivni lider. Njegova kandidatura je pozitivna stvar za UEFA-u", dodao je Delaney.

Javnu podršku slovenskom kandidatu do sada je dalo 25 nacionalnih saveza, od 55 koliko ih broji UEFA. On je nedavno rekao da mandate u UEFA-i treba skratiti, čime bi se smanjila i mogućnost korupcije u njenim redovima.

"Niko ne smije biti na položaju 20 godina. Dugi boravak na čelu organizacije znači gubitak kompasa, odjednom misliš da je tvoja cijela organizacija", kazao je Čeferin u razgovoru za Slovensku televiziju.

Bude li izabran idućeg mjeseca, kad će nacionalni nogometni savezi odlučivati o novom predsjedniku UEFA-e, prijedlog o kraćem mandatu bit će jedan od njegovih prvih poteza.

‘UEFA nije leglo korupcije'

Čeferin je oženjen i otac troje djece, govori engleski i italijanski jezik, a zbog dinamične kampanje, kojom je već dobio podršku više manjih saveza, smatraju ga najozbiljnijim kandidatom za nasljednika Michela Platinija na čelu UEFA-e.

"Najprije su me predložili kolege iz Skandinavije, a zatim podržali Italijani, pa balkanski nogometni savezi, Rusija i Turska... Zato sam se odlučio na kandidaturu. Moja je prednost što sam novi u visokim nogometnim krugovima, dok je slaba strana što se svima moram predstavljati i tumačiti im kakva sam osoba", rekao je.

Neizbježno pitanje koje se nalazi na tapetu i izbornoj kampanji je ono o korupciji u nogometnim organizacijama. Čeferin tvrdi da je toga bilo više u Svjetskoj nogometnoj asocijaciji nego u UEFA-i, ali da je potrebno skratiti mandate vodećih ljudi, kako se korupcijske afere ne bi širile.

"Istina je da su se događale mnoge nepravilnosti, ali je, isto tako, činjenica da je u nogometu jako mnogo ljudi koji su pošteni i nisu korumpirani. Predstava o UEFA-i kao leglu korupcije je pretjerana", kazao je Čeferin, koji će 14. rujna u Atini biti jedan od trojice kandidata za predsjednika UEFA-e, pored Španjolca Angela Marije Villara i Nizozemca Michaela van Praaga.

Izvor: Al Jazeera