Slaven Musa: Plasman u Europu uvijek mora biti cilj Zrinjskog

Slaven Musa
Plemići su, naime, na dan njegovog imenovanja bili praktički na samom dnu, jer je nakon trinaest kola samo Drina imala manje bodova. U tom trenutku jedini cilj bio je ostanak.
- Da, bili smo u jako teškoj situaciji, ali od prvog dana vjerovao sam da ćemo se dignuti, govori Musa.
Isijavao optimizmom

Istina, Musa je od prvog dana isijavao optimizmom, ali teško je povjerovati da ni u jednom trenutku nije pomislio na najgore, jer je to svakom navijaču Zrinjskog barem jednom prošlo kroz glavu.
- U ostanak nisam sumnjao ni u jednom trenutku, iako nisam vjerovao da ćemo tako brzo doći u mirne vode, ali da smo bili u jako teškoj situaciji - jesmo. Vrlo dobro se sjećam pognutih glava u svlačionici u poluvremenu utakmice protiv Širokog Brijega (4:3) kada smo gubili 2:1, ali tu utakmicu ipak smo nekako uspjeli okrenuti u našu korist, nastavio je Musa.
Situacija nije bila dobra ni na startu proljeća - prvo poraz od Veleža (0:1) uz vrlo lošu igru, a onda mučenje protiv Čelika (1:0) sve do sudačke nadoknade kada je Levan Kutalia pogotkom iz kaznenog udarca donio pobjedu.
- Pritisak je bio ogroman, što i ne čudi s obzirom na situaciju u kojoj smo bili, a bilo je iluzorno očekivati da ćemo proigrati odmah na startu, kako zbog tog pritiska, tako i zbog činjenice što se radilo o momčadi s pet-šest novih igrača.
No, usprkos mučenju na startu, Musin Zrinjski je u sedamnaest kola ipak osvojio respektabilnih 29 bodova, usporedbe radi jedan više od Širokog Brijega koji je kao četvrti izborio Europu.
- Je li se moglo više? Protiv Drine (0:1, nap.a.) smo bez boda ostali u 95. minuti, protiv Zvijezde (1:1) smo vodili do 88., a ni poraz od Slavije (2:3) igrom nismo zaslužili. Ipak, ono što smo tu gubili dobivali smo u nekim drugim utakmicama, primjerice protiv Čelika (1:0), Slobode (1:0)...Na kraju se sve svede da učinak realno oslikava kvalitetu momčadi.

Kvalitetom blizu vrha

Proljetni učinak, pak, otkriva da je Zrinjski kvalitetom u vrhu, iako su i utakmice u drugom dijelu sezone otkrile brojne nedostatke.
- Od prvog dana zimskih priprema govorio sam da smo kvalitetom daleko od borbe za ostanak, ali zbog bodovnog učinka iz prvog dijela sezone nismo mogli pobjeći od činjenice da je naš prioritet bijeg iz opasne zone. Ipak, kada se analizira samo proljetni učinak, onda je jasno da smo kvalitetom puno bliže klubovima iz vrha nego što to sugerira ljestvica na kraju sezone, ali istina da to još uvijek nije ono što bih ja želio.
Za povratak u vrh potrebno je još više pojačati momčad, no danas je puno izglednije da će Zrinjski još jedne ljetne pripreme opet dočekati slabiji.
- Sigurno je da nas napušta Ivan Lendrić, naš prvi strijelac za kojeg će, s obzirom na njegov učinak, biti vrlo teško pronaći zamjenu, a i Mario Ivanković je rekao da vjerojatno završava karijeru. To su već dva važna igrača, a vidjet ćemo hoće li biti još odlazaka. Gotovo svi igrači su vezani ugovorom, a moja želja je da sve njih zadržimo, jer je kostur momčad napravljen i sada ga treba nadograđivati.
Sve će, jasno, ovisiti o klupskim ambicijama i zacrtanim ciljevima.
- Plasman u Europu uvijek mora biti cilj Zrinjskog, ali za takve ambicije važno je imati zadovoljavajući igrački kadar, zaključio je Musa.

Sretan zbog Branitelja

Razlog više za zadovoljstvo učinjenim u ovoj sezoni Slaven Musa ima i zbog Branitelja, mostarskog drugoligaša koji će u sljedećoj sezoni prvi put biti u društvu prvoligaša. Naime, Musa je do preuzimanja Zrinjskog s puno uspjeha vodio upravo ovaj klub, a njegov posao nastavio je Denis Zovko.
- Pripremao sam momčad za Troglav kada je stigao poziv Zrinjskog, tako da sam istog dana pripremu jedne utakmice morao zamijeniti pripremom druge. Naravno da sam jako sretan zbog Branitelja, jer vrlo dobro znam koliko su truda ljudi iz Branitelja na čelu s Ivanom Vukojom uložili u ovaj uspjeh. Zrinjski i Branitelj vrlo dobro surađuju, tako da i Zrinjski ima koristi od Braniteljovog plasmana u viši rang, izjavio je Musa.

Čestitke GOŠK-u

U Premier ligi već odavno nema Brotnja, prije dvije godine status premierligaša izgubilo je i Posušje, no Hercegovina će od sljedeće sezone ipak imati jedan klub više u najjačem razredu bh. nogometa.
- GOŠK svakako zaslužuje čestitke za ono što je napravio, jer nije mala stvar izboriti plasman u Premier ligu, kaže Musa.

Borac zasluženo prvak

Slaven Musa je mišljenja da ljestvica na kraju sezone ima realan izgled.
- Borac ima najbolju momčad i zasluženo je na vrhu. Nije briljirao, ali je od prvog kola imao kvalitetu igrati na rezultat i to je koristio. Željezničar, Sarajevo i Široki Brijeg zasluženo su izborili Europu, jer su bili konstantniji od ostalih, dok su Budućnost i Drina objektivno imali najslabije momčadi pa ne čudi što napuštaju Premier ligu, smatra Musa.

Miličevića ne doživljavam kao juniora

Musin uspjeh u dosadašnjih sedam mjeseci je i afirmacija mladih igrača, prije svih 18-godišnjeg Hrvoja Miličevića kojeg je koristio već u svom debiju protiv Širokog Brijega.
- Mnogi su bili skeptični kada sam govorio da će mladi dobivati priliku na proljeće, jer su bili mišljenja da nismo u situaciji te mlade igrače gurati u vatru. No, svi jednom moraju početi igrati. Miličević i sljedeće sezone može igrati za juniore, ali ja ga više ne doživljavam kao juniora, budući da ga u sljedećoj sezoni vidim još važnijim igračem prve momčadi, izjavio je Musa.

Pred Lendrićem je dobra karijera

Zrinjski je u ovoj sezoni imao i najboljeg strijelca Premier lige.
- Uvjeren sam da je pred Lendrićem dobra karijera, a o njegovoj kvaliteti najbolje govore svi golovi koje je postigao ove sezone. Njegovi golovi i mene ispunjavaju zadovoljstvom, jer sam uvjeren da je u posljednjih šest mjeseci još više napredovao, baš kao što je i slučaj s Marinom Aničićem, Milom Peharom, Tonijem Markićem..., govori Musa.

dnevni list