Slaven Musa: Na proljeće ćemo biti još bolji…, ne samo zbog rasporeda

Slaven Musa

... Širokobriježani okončali gostovanjem Pod Bijelim brijegom, no Zrinjski je tada slavio 4:1. Ovog puta Široki je iz Mostara odnio bod, ali i dosta zadovoljstva s kojim će šef struke Slaven Musa i igrači tri mjeseca bez utakmica puno lakše podnijeti, piše Dnevni list.

Širokobriježanima je ovo četvrta jesenska titula. Samo jednu, onu iz već spomenute sezone, nisu pretvorili u naslov. Dakle, dosadašnje brojke ukazuju na realnu mogućnost osvajanja trećeg naslova prvaka, s kojim bi se Široki izjednačio sa Željezničarom i Zrinjskim.

Tomu u jednom od najorganiziranijih, ako ne i najorganiziranijem klubu u BiH, odavno teže, no već dugo vremena previše su bojažljivi u najavama - zapravo realni. No, čini se da je došlo vrijeme. Jesenska kruna pokazatelj je kvalitetnog rada, kvalitete kadra, ali i više nego ozbiljnih nakana kluba s Pecare da po treći put pokori Premier ligu. Kako je do toga došlo? Vratit ćemo film unatrag...

Široki je u tekuću sezonu ušao oslabljen u odnosu na kadar koji je izvukao prethodnu prvenstvenu kampanju. Mladi stoper Jozo Špikić prodan je Rijeci, provjereni veznjak Zoran Plazonić otišao je u nakani pronaći novi klub, završen je angažman iskusnog napadača Krešimira Kordića koji se odlučio vratiti u Zrinjski. Uz to, oba brata Džidić, i Ivica i Damir, zbog ozljeda su otpala na duže vrijeme - ispostavilo se da će se Ivica, kojeg Musa iznimno cijeni, momčadi priključiti tek u siječnju 2015., a da će Damir za povratak čekati do završnice minule jeseni. Još jedan veliki udarac ambicijama došao je u vidu odlaska mladog napadača Mirka Marića u Lokomotivu - nakon samo dva kola zagrebački se klub pozvao na svoje imovinsko pravo i preselio ga na posudbu u svoje dvorište.

- Možda protivnici sada trljaju ruke, rekao je tada Musa, dodajući: Ali, iako će nam Mirko nedostajati, možemo bez njega biti i jači.

Iako se u jednom dijelu sezone nerazmjer prometa prema vani u odnosu na onaj prema unutra činio alarmantnim, Široki je situaciju jako dobro iskontrolirao. S posudbi su natrag vraćeni stoper Slavko Brekalo i Zvonimir Kožulj, od kojih će se obojica ustaliti kao standardni starteri. Obrana je u vidu Nevena Laštre dobila igrača koji treba nadomjestiti izostanak braće Džidić, uskoro se vratio i Plazonić, a zatim i Boris Pandža..., bivši reprezentativac BiH koji se u nogometni svijet otisnuo upravo s Pecare. A svemu treba dodati i dobitak mladog ofenzivnog veznjaka Josipa Ćorluke.

Bio bi Musa na sedmom nebu da je Široki za vikend slavio u Mostaru, ali to ne znači da se nakon 0:0, s kojim je Široki u zimsku stanku unio plus dva, ove zime neće jako puno smješkati. Daleko od toga...

- Bilo bi podcjenjivački da smo prije utakmice najavili pobjedu, ipak smo išli na noge aktualnom prvaku. Da, mogli smo do pobjede da je Zakarić pogodio u završnici utakmice, trebao je bolje u toj situaciji. Ali isto tako dogodila se i ta nespretna reakcija Pandže, koji je zakasnio povući nogu, zbog čega je Zrinjski imao priliku povesti s penala..., što je srećom spriječio Soldo. Zadovoljni smo, posebno načinom na koji smo upili pritisak kada je Zrinjski imao loptu.

Bod je, nema u to sumnje, na Pecari pozdravljen. No, širokobriješkog šefa struke u osvrtanju na skoro pa savršenu jesen još je nešto dojmilo.

- Jasno, super smo zadovoljni polusezonom. A još smo zadovoljniji zbog činjenice kako smo nadoknadili odlazak Marića i Špikića, izostanak braće Džidić, kako smo to iskontrolirali. Ogroman, ogroman dobitak mladi su igrači, Kožulj, Ćorluka, oni su svojim golovima donosili bodove..., bodove za prvaka. I Stipo Marković je odigrao odličnu polusezonu. I mladi Ivan Buhač se dobro snašao. Zabio je protiv Sarajeva, ‘otvorio' nam je Slaviju, ali sigurno da može biti još bolji.

Za razliku od prošle sezone, Široki je ove jeseni greške sveo na minimum. Kod kuće su u prethodnoj kampanji bodovi prosuti u tri utakmice, s tim da se kiks dogodio samo protiv Rudara (3:3). Kikseva je bilo i na strani, kod Mladosti (0:0), Viteza (1:2), sve se to odrazilo na konačni ishod borbe za naslov, koju je uvelike usmjerio i prethodni hercegovački derbi u kojem je Široki nesvakidašnjim preokretom izgubio u Mostaru. Ove jeseni - Široki je kod kuće uzeo maksimalne bodove...

- Ove smo sezone u osamnaest utakmica u prvenstvu i Kupu kiksali samo u Travniku, a gledajući cjelokupnu sliku, dojam je što se utakmica kod kuće tiče pokvario samo onaj težak poraz od Mlade Boleslava..., tu smo možda trebali igrati na rezultat, ali odlučili smo se nadigravati, ističe Musa.

Ima još par detalja za kojima žali...

- Trebali smo dobiti još neke utakmice, npr. onu na Grbavici, gdje nam je poništen regularan gol.
Međutim, jasno je da puno bolje od ovoga teško da je moglo. Jer, treba se sjetiti da je Široki u prvom dijelu sezone odradio jako puno gostovanja kod momčadi iz vrha. Na taj se detalj sjajno nadovezala priča o proljetnom rasporedu...

- Nismo izgubili ni jednu od tih utakmica kod ekipa iz vrha, ni protiv Borca, ni Olimpica, Željezničara, Zrinjskog..., a na proljeće nam oni svi dolaze (svi osim Sarajeva, koje je izgubilo na Pecari, op. a.), podcrtao je prvi strateg Širokog.

- Da, treba dobiti sve te utakmice, ali mislim da je to lakše napraviti kod kuće. U konačnici, može odlučiti jedan pogodak, a dobro je imati i bolji skor u međusobnim omjerima. U svakom slučaju, na proljeće ćemo imati ‘pole position'.

Dakle, bez obzira što klub na početku sezone nije službeno istaknuo šampionske ambicije, Široki će na proljeće biti ozbiljan, vrlo, vrlo ozbiljan kandidat za naslov.

- Nije ni prije nitko mogao reći da nismo ozbiljan kandidat, ali istina je da i dalje nemamo taj imperativ. Imamo dosta igrača nekog prosjeka od 24 godine, dosta izbalansiranu momčad, koja će na proljeće biti još bolja. U Širokom je sjajno raditi, tako da je na svima nama, posebno igračima koji su najzaslužniji za rezultat, samo fokusirati se na teren.

Pojačanja: Tražit će se napadač
Slijedi zimska stanka u kojoj će se Široki dati u pojačavanje momčadi. Musa ističe kako ne treba očekivati spektakularan prijelazni rok.

- Mladi igrači će raditi još dva tjedna, ostali idu na zaslužen odmor. Ipak smo davno počeli, 10. 6. Uskoro ću podnijeti izvješće i predložiti gdje, na kojim pozicijama trebamo pojačanja, rekao je, a zatim postao malo precizniji.

- Napadač? Da. Ali tražit ćemo samo igrače koji će nam biti pojačanja, ne želimo dovoditi imena samo radi popunjavanja kadra. Zašto bismo to činili kada u klubu imamo mladih igrača koji mogu uskočiti? Vidjet ćemo na proljeće hoće li se netko od juniora priključiti radu prvog tima.