Prosinečki želi da bajka s Azerbajdžanom potraje

robert prosinečki, zvezda, robert prosinečki, crvena zvezda, Slaven Bilić, robert prosinečki, žuti, robert prosinečki, robert prosinečki, ugovor, trogodišnji ugovor, Azerbajdžanski nogometni savez, robert prosinečki, robert prosinečki, HNS, robert prosinečki, izbornik, NS BIH, robert prosinečki, misterij

Prosinečki je bio najpoznatiji gost na susretu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović s hrvatskom zajednicom u Azerbajdžanu kojim je ona u nedjelju počela trodnevni službeni posjet toj zemlji.

"Svi mi bismo voljeli da ova bajka i ovaj film potraju. Veliki sam optimist i vjerujem da nešto možemo napraviti. Volio bih da bajka traje barem još mjesec dana, da film ne prestane. Igrači su sada puni samopouzdanja", kazao je Robert Prosinečki u intervjuu za Hinu u Bakuu.

Azerbajdžan se u kvalifikacijskoj Skupini C nakon tri kola nalazi na drugom mjestu sa sedam bodova, odmah iza Njemačke.

Koliki je to uspjeh govori i činjenica da su u samo tri utakmice sakupili jednako bodova kao u cijelom prošlom kvalifikacijskom ciklusu.

Pred reprezentacijom je susret sa Sjevernom Irskom 11. studenoga koji bi mogao, ako se Azerbajdžan vrati iz Belfasta s povoljnim rezultatom, biti i odlučujući za plasman na SP 2018.

"Nadamo se najboljem. Dat ćemo sve što možemo", kaže Veliki Žuti.

Sada svi pričaju o nogometu

Prosinečki koji je izbornik reprezentacije već gotovo dvije godine, svjestan je da je "Azerbajdžan hit ovih kvalifikacija", ali se ne zanosi time da će nogomet postati nacionalni sport iako su s izvrsnim rezultatima došli i popularnost i navijači.

"Azebajdžan nije nogometna zemlja. Više su prate, rade i investiraju u sportove u kojima su bolji i u kojima osvajaju medalje - dizanju utega, hrvanju, gdje su apsolutni vladari, boksu. Svaka borilačka vještina ima svoju dvoranu", govori Prosinečki.

Sada svi pričaju o nogometu jer zemlja ima šanse napraviti dobar rezultat.

"To se osjeti u gradu. Pojavila se lagana euforija, što je nekad dobro, nekad nije", kaže Prosinečki.

"Htio bih da sada kada s nekim igramo kažu: ‘Ej, dolazi Azerbajdžan' a ne da kao nekad budemo kanta za napucavanje".

Kaže da azerbajdžanska liga ima dva, tri dobra kluba i "iz njih crpi najviše igrača za reprezentaciju, a zanemariv ih je broj koji zasad igraju vani".

Pritom prepričava razne anegdote kojima ilustrira do koje mu mjere igrači nisu bili naviknuti na profesionalne uvjete kada je preuzeo reprezentaciju.

"Jedan bi u petak na svadbu u Italiju, ženi mu se najbolji prijatelj, a u nedjelju je utakmica, drugi bi iz karantene išao spavati kod mame jer je nije dugo vidio, treći hitno treba nešto otići kupiti ženi", priča Prosinečki.

Baku je fenomenalan

Prosinečkom se sviđa život u Bakuu koji naziva europskim gradom, izvanrednim u svim aspektima.

"To je fenomenalan grad, stalno se gradi, život je siguran, stopa kriminala je niska, imaju dobre škole, malu hrvatsku zajednicu s kojom se družimo i odlične uvjete za rad. Što će mi više", kaže Prosinečki, naviknut na nomadski život.

Ipak, svugdje kamo je išao sa sobom je vodio obitelj, suprugu i dvije kćeri. Trenutno je starija kod bake i djeda u Zagrebu gdje ide u školu, a supruga Vlatka i mlađa kći s njim su u Bakuu.

I profesionalno je u tom gradu izvrsno, kaže Prosinečki. "Imamo sjajne uvjete za rad, kamp koji postoji samo za reprezentaciju, terene, stadione, čitavu infrastrukturu".

"Privilegiran sam u tom dijelu", naglašava. Kaže i da ne doživljava nikakve pritiske, nitko mu se ne miješa u posao.

Hina