Prije tri godine hrvatski nogomet izgubio je velikog čovjeka:‘On je bio poseban, drugačiji od drugih’

Ivan Turina, 3. obljetnica smrti
Turina je preminuo u snu u svom stanu u Stockholmu u Švedskoj zbog zatajenja srca u 34. godini života.
Ivana još uvijek nismo zaboravili. Nikad niti nećemo! Te 2013. godine sve nas je šokirala vijest o iznenadnoj smrti bivšeg reprezentativca i vratara Dinama, našeg Ivana Turine. U trenutku smrti, Ivan je imao trideset i tri godine i igrao je za stockholmski AIK. Tog crnog 2. svibnja 2013. godine zauvijek nas je napustio naš Ivan.

Tijelo bivšeg golmana Dinama pronašli su u stanu u Stockholmu, a vijest o njegovoj smrti kao grom iz vedra neba pogodila je Hrvatsku, pogodila je njegov klub Aik i sve one koji su ga poznavali. Ivan je iza sebe ostavio suprugu Senku, kćerkice blizanke, a u trenutku smrti treće djete bilo je na putu.

Mali Bruno rodio se tri i pol mjeseca nakon smrti oca. Turina se, pak, rodio se u Zagrebu 3. listopada 1980. godine, s Dinamom je potpisao ugovor već kao 18-godišnjak. Otišao je iz Maksimira 2007. godine da bi se vratio nakon dvije godine. No nije se dugo zadržao. Nije dobio pravu šansu pa ju je 2010. godine potražio u Švedskoj. Postao je ljubimac navijača AIK-a i jedan od najboljih golmana švedske prve lige.

Njegova smrt sve je pogodila

Njegova smrt potresla je navijače koji su se te 2013. godine oprostili od njega veličanstvenom koreografijom. Dinamo i AIK u čast Turine odigrali su prijateljsku utakmicu kojoj su prisustvovali i njegovi Bad Blue Boysi. Turina je imao poseban odnos s navijačima kod kojih je bio omiljen.

U bilo kojem klubu u kojem je igrao, Ivan je pokazivao koliko mu je stalo do navijača. A navijači to pamte. Posljednje dvije godine na obljetnicu njegove smrti, navijači Aik-a dolaze u Zagreb kako bi se poklonili Ivanu i odali mu počast.

Navijači Aik-a ponovno su došli u Zagreb

Tako je i ove godine. Petorica vjernih navijača Aik-a došli su u Zagreb kako bi odali počast Ivanu Turini i zahvalili mu se na svemu što je napravio za klub i za njih.
"U Zagrebu smo kako bi odali počast našem Ivanu. Svake godine dolazimo u Zagreb kako bismo mu se poklonili i zahvalili mu na svemu što je napravio za naš klub. A napravio je puno. Bio je sjajan vratar i sjajan čovjek. Jako ga poštujemo. Razlog tomu je što je uvijek na travnjaku davao sto posto od sebe i što je jako poštivao nogometne navijače. Oni su za njega bili svetinja, a mi smo ga jako voljeli. I još uvijek ga volimo. Ivan je bio poseban, drugačiji od drugih", kazao nam je Fredrik, jedan od navijača Aik-a.

Svi su otišli, jedino je Ivan ostao

"Jedan od trenutaka kad sam shvatio o kakvom čovjeku i nogometašu se radi bio je za vrijeme jedne utakmice u Švedskoj. Naime, prilikom jedne bakljade na stadionu, sudac je prekinuo susret i poslao igrače u svlačionicu. Svi igrači u Aik-a, svi švedski igrači, odjednom su se pokupili s travnjaka i krenuli prema svlačionici. Jedini se Ivan okrenuo prema nama, došao do nas i zapljeskao. Imao je tako smiješan izraz lica, kao da je htio reći: ‘Što se sad ovdje događa, ja želim igrati?! Nije to tako strašno'. I u tom trenutku smo vidjeli o kakvom se čovjeku radi. On je znao zašto se igra nogomet, znao je da se nogomet igra zbog nas navijača. I uvijek se tako ponašao", sa sjetom govori Fredrik.
Vrijedi spomenuti kako je Turina tijekom svoje karijere igro za Dinamo, Kamen Ingrad (posudba), Osijek (posudba), Skodu Xanthi, Lech Poznań i Aik Stocholm.

sportski.net