FOTO  Porast navijačkog nasilja u odnosu na protekle godine?

huligani

... negativnog izvješća su navijačka događanja na proteklom Europskom prvenstvu koje je donijelo porast navijačkog nasilja, ali i porasta navijačkog nasilja u natjecanjima predkola koje organizira UEFA.

U Poljskoj i Ukrajini zabilježeni su ispadi navijača domaćih, posebice Poljaka, koji su se u više navrata sukobljavali sa policijom i navijačima iz Rusije. Zabilježeno je i nasilje navijača Hrvatske, a za iznenaditi je bio pad navijačkog nasilja kojeg su na proteklim prvenstvima pod UEFA-om ili FIFA-om činili navijači Engleske i Njemačke.

Policija u Poljskoj i Ukrajini je dosta dobro odrađivala posao jer sigurno da je dosta teže bilo kontrolirati mase navijača u kojima je inače navijački huliganizam proteklih godina u porastu. Prije svega misli se na navijače iz Poljske kao i navijače iz Rusije.

Početkom kvalifikacijskih utakmica klubova koji se natječu pod okriljem UEFA-inih natjecanja donijelo je također porast navijačkog nasilja. Već nekoliko dana po internetu kruže video snimke tuče navijača Hajduka, Torcide sa navijačima ruskog Zenita u Rigu.

Navodno je tuča bila dogovorena, a razlog je bio uzvratna tuča koja se trebala dogoditi prije dvije godine u Splitu, ali zbog odličnog osiguranja policije to se nije desilo. Prva tučnjava ove dvije navijačke grupe desila se u Rusiji kada je Hajduk gostovao kod Zenita.

U Hrvatskoj je također još jedna navijačka grupa veliki problem. Doduše ne za UEFA-u nego za svoj klub. Naime, navijači Dinama poznatiji kao Bad Blue Boys već godinama vode "rat" sa članovima svoje uprave. Zbog toga uprava kluba na čelu sa Zdravkom Mamićem kreće u protuofanzivu i zabranjuje odlaske većeg broja navijača Dinama na gostovanja. Koliko u tome uspjeva procijenite sami.

U Srbije je stanje alarmantno jer iz godine u godinu navijačko nasilje je u porastu. Policija na razno razne načine to pokušava riješiti, ali im to teško polazi za rukom. Prije mjesec dana u Beogradu se dogodilo ubojstvo vođe navijača Rada, a o neredima navijača Partizana i Crvene Zvezde ne trebamo ni trošiti vrijeme. Policija barata podacima da se navijačke grupe u Srbiji financiraju prodajom narkotika.

Bosna i Hercegovina je posebna priča barem što se tiče navijačkog nasilja. Proteklih dana bili smo svjedoci sukoba navijača Željezničar i Maribora, odnosno Sarajeva i Levskog. Sarajevski mediji su danima prije prvih utakmica pumpali atmosferu oko navijača Maribora i Levskog koji navodno podržavaju ratne zločince Mladića i Arkana.

Normalno to se pokazalo točnim već u prvim utakmicama gore spomenutih klubova, ali postoji jedno veliko ali... Navijači sigurno znaju, a i predstavnici medija ako imalo razmisle doci će do zaključka da će navijačke grupe svojim suparnicima probati "udariti" što niže. Bilo tu u tuči, internetu, navijačkoj paroli i prije svega pjesmi.

Ne da su navijači Maribora zaljubljenici u Mladića i njegova dijela nego su znali gdje najviše boli navijače Željezničara pa su zbog toga uzvikivali to što su uzvikivali. Također to se odnosi i za navijače Levskog.

Ipak, sarajevski mediji su odmah "potrčali" da objave kako su u Sarajevu navijači Maribora uzvikivali parole koje se građanima nisu svidjele te su na taj način i dali krila sarajevskim huliganima. To se slično dogodilo i prije neodigrane prijateljske utakmice između Željezničara i Hajduka kao i prije utakmice u Širokom Brijegu kada je ubijen nesretni mladić, navijač Sarajeva.

To se dogođa gotovo uvijek kada se u Mostaru treba igrati gradski derbi između Zrinjskog i Veleža, a često se i izmišljaju sukobi navijački grupa Zrinjskog Ultras-a sa jedne strane i navijača Veleža pripadnika Red Army sa druge strane. To se događa redovito prije svake utakmice što donosi još naelektrizranu atmosferu nego što bi trebala biti.

Sarajevski mediji bi trebali ipak shvatiti da su huligani, huligani pa ne odobravati navijačke nerede koje čine navijači Sarajeva i Željezničara. Jer huligan je huligan pa bio on navijač Sarajeva, Željezničara, Borca ili Zrinjskog. Sve do tada barem u Bosni i Hercegovini imati ćemo problem huligana i "poštene sarajevske raje", dok će u drugim zemljama to biti samo jedno HULIGAN.

Tekst: Hercegovina.info

Foto: Facebook